Алкохолизъм в семейството – как да помогнем?

0
962
прегледа
алкохолизъм

Всяка година все повече хора по цял свят страдат от смущения в употребата на алкохол. Но те не са единствените жертви на алкохолизма. Членовете на семейството и приятелите чувстват ефектите от злоупотребата с алкохол също толкова сигурно, колкото и насилниците, а стреса и болката им са придружени от чувства на безпомощност и отчаяние.

Хората, които се грижат за алкохолиците, често отчаяно искат да помогнат на близките си да победят проблема с пиенето, но не са сигурни как да го направят ефективно. Един интелигентен, информиран подход може да промени всичко. Често членовете на семейството и близки приятели са тези, които умеят да пробият стените на отричането, които пречат на страдащия да осъзнае и пребори проблема. Алкохолиците се нуждаят от подкрепата на своите близки, за да открият и поддържат трезвост, а когато я получат, шансовете им за възстановяване са значително увеличени.

Колкото и трудно да изглеждат нещата в даден момент, хората с проблеми с пиенето могат да бъдат достигнати, независимо колко дълго са злоупотребявали с алкохола. С правилното отношение, правилния подход и правилната информация хората, които се грижат за алкохолиците, могат да играят конструктивна роля в тяхното възстановяване. Как?

Специалистите от терапевтичен център „Жива“, които се занимавам с помощ при различни зависимости, съветват да имаме предвид следното. Алкохолиците трябва да поемат отговорността за възстановяването на доброто си здраве, но близките им могат да предлагат насоки, насърчаване и положителна практическа и морална подкрепа. За да играят конструктивна роля в лечебния процес, те трябва:

Да бъдат любящи и уважителни. Вместо да лекувате алкохолика като дете или пациент, нуждаещ се от спасение, близките трябва да бъдат честни за чувствата си и мислите си за пиенето, но винаги по начин, който е мил, състрадателен, внимателен и уважаващ агенция и достойнство.

Да се фокусират върху действията, а не върху личността. Действията на алкохолиците са източник на неприятностите. Алкохоликът не е достоен за лично осъждане или уволнение само защото е правил грешки. Трябва да помним, че алкохолизмът е болест и тези, които страдат от нея, се нуждаят от помощ, а не от осъждане, поражение или отхвърляне.

Да бъдат готови да отговарят на въпроси и да предлагат ежедневна подкрепа. Преди да се съгласи да потърсите помощ, алкохоликът може да има въпроси за рехабилитацията и какво означава това. Близките му хора, които са се нагърбили с нелеката задача да  го подкрепят, трябва първо сами да проучат процеса и да са готови да отговорят на тези въпроси или да насочат алкохолика към някой, свързан с център за рехабилитация, който може. За въпроси и подходи, свързани с това как да помогнете в подобна ситуация, обърнете се към терапевтичен център „Жива“.

Ако и когато алкохоликът е готов да търси лечение, приятелите и членовете на семейството трябва да предложат пълната си практическа и морална подкрепа. Само така заедно ще се преборят със зависимостта в дългосрочен план.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.