Помага ли билката арника при болки, навяхване и синини?

0
646
прегледа
билката арника

Управлението на болката не е лесно. Страничните ефекти от предписаните болкоуспокояващи вредят на здравето. Затова е важно да има алтернативни начини за справяне с болката.

Една потенциална алтернатива са хомеопатичните лекарства, които се ползват от векове. Билката арника е един такъв пример.

Какво е арника?

Това е жълто-оранжево цвете, което расте в планините на Европа и Сибир.. Кремовете и мехлемите, направени от цветовете на растението, могат да се използват за справяне със следните заболявания:

  • болезненост и болки в мускулите;
  • синини;
  • болки в ставите и подуване;
  • възпаление.

Какво казват лекарите?

Най-често билката се използва за лечение на синини, така че е популярна сред пациенти, които наскоро са претърпели хирургична намеса, особено пластична хирургия.

Проучване от 2006 г. на хора, претърпели пластична операция за намаляване на бръчките, показва, че арника като хомеопатичен продукт може да ускори значително заздравяването. Арника е доказано ефективна при следоперативни състояния.

Ако решите да използвате билката при болка, никога не я приемайте перорално в чист вид. Тя е предназначена да се прилага върху кожата и обикновено се използва като гел или мехлем. Арника вътрешно се използва рядко, тъй като по-големите дози могат да бъдат фатални.

Може да се използва хомеопатичен препарат  от арника под езика само защото хомеопатичните продукти са силно разредени.

Хубаво е да се знае, че лекарите не препоръчват използването на арника на разранена кожа или за продължителни периоди от време, тъй като тя може да предизвика дразнене. Освен това, бременните или кърмещите жени трябва да се консултират с лекар преди да използват арника.

Някои хора могат да имат алергични реакции към тази билка или да проявят свръхчувствителност.

В аптеките се продават готови кремове и гелове с арника на достъпни цени и всеки може да се възползва от тях, ако страда от болки в мускулите или има навяхване и синина.

В случай, че решите да ползвате арника, консултирайте се с лекар.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.