Заплаха ли е Facebook Marketplace за Вашия сайт за безплатни обяви?

0
1223
прегледа
сайт за безплатни обяви

Откакто Facebook пусна своя Marketplace през 2016 г., за по-малко от година в САЩ бяха публикувани над  16 милиона обяви. В началото на 2017 г. услугата беше пусната за още 17 европейски държави, а в края на същата година и в България. Ако сте собственик на сайт за безплатни обяви, сигурно сте изпитали притеснението, че Marketplace ще унищожи бизнеса Ви. Поне такъв ефект предвиждаха всички специалисти.

Две години по-късно не се забелязва, да са изчезнали от пазара както световно известните платформи за безплатни обяви като Craigslist и Ebay, така и наши, по-малки сайтове, като например osem.bg.

Защо ще оцелее Вашият сайт за безплатни обяви?

С пускането на платформата Marketplace, достъп до услугата придобиха всичките над 1.5 милиарда дневно активни потребители на Facebook. Засега платформата се държи точно като сайтовете за безплатни обяви. Тя няма отношение към договарянето и сделката, както например Ebay, Amazon и Alibaba. От Facebook засега не печелят от реализирането на продажби в Marketplace. Може би не бързат да монетизират продажбите, защото не се е постигнал очаквания резултат – да изтощят сайтовете, предлагащи подобна услуга. А дали ще се случи това?

Поведението на потребителите

Въпреки големият ръст на потребителите, използващи Marketplace, активността им в сайтовете за безплатни обяви не спада. Това означава, че потребителите използват новата услуга на Facebook като допълнителна възможност, а не като единствена алтернатива. Така увеличават шансовете си да продават или да сравняват цените при търсене.

Такова поведение от страна на потребителите не е от скоро. И преди пускането на Marketplace, във Facebook се реализираха много продажби, предимно в създадени за целта групи. Това също не е довело до спадане на активността в сайтовете за безплатни обяви.

Търсене на анонимност

Много от хората използват сайтовете за безплатни обяви, тъй като им се гарантира някаква анонимност. Когато продавате в Marketplace, трябва да използвате профила си във Facebook. Тази публичност смущава част от потребителите по някакъв начин. Някои от тях не искат да показват пред близките си приятели в социалната мрежа, че продават лични вещи или предлагат определена услуга. Доста по-трудно е това да стане достояние, ако се използва за продажбата сайт за безплатни обяви. Доказателство за това е, че все още има много хора, които използват малките обяви във вестниците, особено за сделки с недвижими имоти.

Качество на съдържанието

Трудно се контролира качеството на милионите постове във Facebook, въпреки че социалната мрежа хвърля много ресурси за това. Същото се отнася и за обявите в Marketplace. Наложи се временното спиране на услугата от страна на Facebook, още при нейното стартиране в САЩ през 2016 г. Причина за това бяха публикуването на незаконни обяви, като продажба на наркотици, оръжие и абсурдното обявяване за продажба на бременна съпруга за 400 долара.

При добре администрираните сайтове за безплатни обяви подобен сценарий е по-малко възможен. При публикуването на всяка обява, преди да бъде достъпна за масовите потребители, тя се одобрява от администратор. Като се има предвид по-малките обеми от информация, която трябва да се следи, сайтовете за безплатни обяви предлагат по-добро качество на съдържанието. Спамерските маркетингови кампании, които заливат социалната мрежа са още едно доказателство за това.

След всичко написано, можем да достигнем до извода, че сайтовете за безплатни обяви няма да влязат в историята, а напротив.

Ако имате примери или доказателства в подкрепа на това или сте свидетели как е спаднала активността в някой сайт за безплатни обяви, споделете го в коментар.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.