Вие гледате порно, хакерите гледат Вас

2
4014
прегледа
порно

Сигурно Ви се е случвало да надничате в „розовите” сайтове. Не съм фен на порно сайтовете, но съм проявявал любопитство. Все пак човек трябва да е в крак с времето. Напоследък забелязах, че съм пипнал някакъв вирус, който отваря произволен прозорец в браузъра с реклами, банери и понякога порно сайтове. Не намерих време няколко седмици, за да го изчистя от компютъра. Оказа се, че е pipeschannels.com.

Това е злонамерен софтуер, който променя текущите настройки на Вашия браузер, като променя началната му страница, търсачката, вмъква нови табове и пренасочва към различни страници, банери и реклами при кликване. Тази статия няма за цел да представя какъв е начина да се заразите или как да премахнете pipeschannels.com.

След като изчистих компютъра с помощта на няколко безплатни програми, този дразнещ ефект изчезна. Почти бях забравил за тази случка, когато получих имейл от потребител, представящ се с имена Zoe Hill. Съобщението беше получено от адрес: [email protected]. То гласеше:

„Whats up,

I do not presume to judge you, but as a result of few occasions, we have touchpoint from now. I do not think that caress oneself is very ill, but when all your relatives, colleagues and friend see it- its obviously bad.

So, closer to the point. You visited the internet with роrn, which I’ve adjusted with the virus. After you clicked on a video, virus started working and your device became function as dedicated desktop at once. Obviously, all cams and screen started recording instantly and then my virus collected all contacts from your device.

I message you on this e-mail address, cuz I’ve collected it with my soft, and I guess you for sure check this work address.

The most interesting point that I created video, on one side it shows your screen record, on second your cams record. Its very amusingly. But it was sophisticated .

Eventually- if you want me to delete all this compromising evidence, here is my BTC account address- 1CZ4iXRqivsNsHDYcFVLvrYnDYL4cck91J (it must be without «spaces» or «=»,check it). If you do not know how to make btc transactions, you can ask google or youtube for advice- its very easy. It seems to me, that 330 usd will solve our problem and will destroy our touchpoint forever. You have thirty hours after opening this letter(I put special pixel in it, ill know when you read it). If you do not able to finish transaction, ill share the evidence with all contacts I’ve collected from you.

I do not think that cops can find me for only one day(not even 10 days), so think twice, you can lose your honor. Sorry for misprints, I am foreign.”

Ако мога да обобщя с няколко думи, този човек иска от мен $330 долара, за да не разкрие пред приятелите ми, познатите и всички хора, с които контактувам и чийто адреси той е събрал, заснетото видео от камерата на лаптопа ми, както и екрана, на който гледам порнографско съдържание. В съобщението той уточнява, че е заразил компютъра ми с вирус, който записва видео, когато съм в порнографски сайт. Видеото съдържа както това, което гледам на екрана, така и от камерата на лаптопа, която заснема мен. За да изтрие видеото и да не пострада репутацията ми, той иска да му платя предложената сума в биткоини, за което ми е изпратил адрес на сметката си.

Разбира се, не изпитах притеснение, защото бях наясно, че това наподобява техниката phishing (от английски fishing, в превод „ловене на риба”), макар че при фишинг имаме повече технология, докато това си е просто измама и изнудване. Някой измисля реалистична, но невярна история, заплаха или предложение, за което иска заплащане. Тази история се изпраща на милиони потребители и измамника чака някой да повярва и да плати.

В случаят, ако сте известен адвокат, държавен служител или просто родител, който не е запознат с техниките на измамниците, шанса да изпратите парите е голям. Разсъждавайки колко ще пострада авторитета Ви, навързвайки обстоятелството, че компютъра Ви видимо е заразен от вирус (pipeschannels.com), както твърди изнудвача, бихте се замислили дали спокойствието Ви не е по-ценно от $330 долара. Това решение със сигурност ще се подсили, ако скоро сте отваряли сайт с порно, което е съвсем нормално за доста голяма аудитория в Интернет.

Лично аз не бих дал $330 долара, ако ще целият свят да види как наблюдавам игрите на палавите каки. Изнудвачите обаче, разчитат на онези, които поради незнание или презастраховане, биха се поддали на провокацията и хипотетичната заплаха.

Ако сте получили подобно съобщение, помислете добре дали да заплатите, освен ако не искате да заприличате на едра, шаранова риба!

Все пак реална ли е заплахата?

Въпреки този случай, в който заплахата е нереална, трябва да знаете, че компютърът може да бъде универсален инструмент, но също може да бъде и троянски кон за Вас. Съвременните компютри са снабдени с камера и микрофон, които могат да се управляват и без Вашето знание и съгласие. Същото се отнася и за мобилните телефони. Компютърът отваря прозорец към света, но може да участвате в спектакъл, в който зрителят е от другата страна!

Не инсталирайте всяко интересно приложение, за което не сте получили гаранция, че е надеждно. Освен, че е безплатно и върши работа, непознатите приложения могат да имат включен код, който да се изпълнява нерегламентирано. Вие стартирате приложението и докато вършите някаква работа с него или се забавлявате, то може да включи камерата и микрофона, да извърши запис и да изпрати видеото някъде. Освен това, злонамереният софтуер, може да извлече конфиденциална информация от устройството, контактите, сметките Ви и т.н.

Залепяйте камерата с лепенка и я премахвайте, когато действително я използвате! Това ще намали риска да Ви наблюдават злонамерено или случайно, когато сте оставили отворен скайп или вайбър, например.

Използвайте задължително антивирусни програми, но никога не им се доверявайте напълно! Не мислете, че сте защитени, само защото сте инсталирали и обновили антивирусната си програма. Откакто се помня има антивирусни програми, но както забелязвате, вирусите не са престанали да нанасят щети.

Отваряйте съобщенията на пощата си внимателно! Никога не отваряйте прикачени файлове, ако не сте 100% сигурни, че са от доверен източник!

Ще се радвам, ако добавите списъка с други мерки, които да ни предпазят от злоупотреби!

Внимание: За да достигне тази статия бързо до Вас, се наложи да заплатя $10 долара на Фейсбук за реклама. Това е извън разбирането ми за качествено съдържание. За да продължите да виждате новините в блога, харесайте страницата във Фейсбук.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Един възможен вектор на атака е през рутера. Ако хакер по един или друг начин открие рутера ви – има софтуерни продукти, които сканират мрежата за свързани към интернет устройства, включително рутери – той може да види какъв е модела и да пробва да влезе в настройките му, използвайки фабрично зададената за този модел парола. И ако не сте сменили тази парола, той най-вероятно ще успее. След като влезе в рутера, той може да следи логовете и така да открие сайтовете, които посещавате. Наскоро бях попаднал на статия, в която се твърдеше, че точно с този метод хакери изнудват разни семейни нещастници, които гледат порно в свободното си време. Първо влизат в рутера им, откриват кои порно сайтове посещават, после намират имейлите им (и тези на съпругите им) и ги заплашват, че ако не си платят ще пратят на жените им писъмце с информация за тайното им хоби. Не знам доколко тази статия е базирана на факти и доколко е измислица, но на теория е напълно възможно.

    • Описаният вариант за хакване не предвижда ли близост до рутера… Като гледам съобщението, което получих, по-скоро то е шаблонно, т.е. предполага, че е изпратено на хиляди. Написано е на английски, което още веднъж сочи, че това е фишинг…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.