Киноа

0
771
прегледа
киноа

Киноата е част от ежегодните зърнени култури от семейство Маревик, които растат в Южна Америка, по склоновете на Андите. Това е доста високо растение /почти колкото един човешки бой/ със светло зелено стъбло и заоблени, подобни на лебед листа. Зърната напомнят кус кус с различна окраска и характерен лек орехов вкус. В зависимост от цвета на зърната бежово, червено или черно/ киноата се разделя на два вида.

Като родина на растителната култура се сочат бреговете на Титикака, най-голямото високопланинско езеро. Отглежданa e и култивиранa в продължение на много години от жителите на долините и склоновете на планините /на височина 3000 – 4000 м над морското равнище/, където доминират тежки климатични условия. Инките са отглеждали „златното зърно“, както картофите и царевицата. Използвали са я не само за храна, а и за лекарство и слабо алкохолна релаксираща напитка.

След това растението започва да се разпространява по света. Най-големи производители са Перу /обикновена киноа/, Боливия /кралска киноа/ и Еквадор. Обикновената киноа е с дребни светлобежави или бели семена, а кралската киноа е с едри, червеникави зърна.

В Европа получава признание още през 19 век. Широко разпространена е в Русия. След като се проучиха полезните й свойства, тя получи и международно признание през 2013 г. от Юнеско.

Състав

В 100 гр. киноа се съдържат:

– 13,28 г. вода;

– 14,12 г. албумини;

– 6,07 г. мазнини;

– 57,16 г. въглехидрати;

– 7 г. клетъчна тъкан /диетични фибри/;

Сред витамините, които съдържа киноата, място заема холина и аскорбиновата киселина /70,2 и 6,8 мг на 100 г от зърната/. Също така съдържа бета-каротин, рибофлавин, пиридоксин, пантотенова киселина, токоферол и витамин РР. В културата има високо съдържание на калий и фосфор /съответно 563 и 457микрограма/, микроелементи като желязо и цинк /съответно 4,57 и 3,1 микрограма/.

Енергийната стойност на 100 г. киноа е 368 ккал.

В сравнение с пшеницата, ориза и ечемика, в киноата се откриват повече клетъчни тъкани, алфа-токоферола, фолиева киселина, рибофлавина и сложни въглехидрати. Съдържа също така достатъчно лизин, който помага за бързото лекуване на тъканите, образуването на костите, предотвратява развитието на анемия и др.

Голямото количество клетъчна тъкан, витамини А, група D и триптофана, т. нар. хормон на радостта, прави киноата полезна за тези, които страдат от диабет, хипертония и различни сърдечни заболявания.Уникалната комбинация от голямо количество албумин и аминокиселини, с минимално съдържание на мазнини, позволява да се прилага в дневна дажба, тъй като продуктът допринася за намаляване на ненужното тегло. Няколко специалисти диетолози сравняват киноата с майчиното мляко. Използва се от спортисти, подходяща за деца, бременни и вегетарианци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.