Зъбите и храносмилателната система

0
734
прегледа
зъбите

Храносмилането започва в устата. Нашата храносмилателна система „премества” храната по чревния тракт и разгражда храните, така че тялото ни да усвоява и използва хранителните вещества в храната. Здравето на зъбите е фактор, който определя как храносмилателната система обработва храните.

Храносмилателна система

Храносмилателната система започва от устата и завършва с ануса. Мускулите „движат” храната в чревния тракт, докато храносмилателната система разгражда хранителните вещества и усвоява тези от тях, от които тялото се нуждае за здравословен растеж, развитие и поддръжка. Процесът на разлагане на храната започва с работата на амилазния ензим в слюнката, който започва да разгражда някои въглехидрати от храната, която сме сдъвкали. Слюнката омокря храната чрез мускулите на езика, който предвижва храната през гърлото.

Как функционират зъбите?

Различните видове зъби имат различни функции при хранене и подготовка на храната за нашата храносмилателна система. Нашите резци, които се намират в предната част на устата, са най-силните зъби и са оформени като лопати, тъй като те прерязват храната и я избутват в задната част на устата. Кучешките зъби, разположени в ъглите на устата, имат дълги корени, за да поддържат захапката на устата и да разкъсват храната. След тях се намират премоларите, които имат дъговидна повърхност, която е сплескана, за да смилат храната. Нашите молари се намират в задната част на устата, където плоските им повърхности раздробяват и стриват храната на малки парченца.

Увредени зъби

Болката, инфекциите, заболяванията на венците, дефектите в устата, могат да затруднят дъвченето и правилното разпределение на храната. Липсващите зъби могат да повлияят на изравняването на захапката и стабилността на останалите зъби. Частично сдъвканата храна, поради болка или липсващи зъби, може да доведе до частично смилане на храната и недостатъчна абсорбация на хранителните вещества от тялото. Болката, причинена от нездравословни зъби, може да доведе до избягване на определени храни, като полезните плодове и зеленчуци. Лишаването от хранителни вещества може да включва тези, използвани за изграждане и поддържане на здрави зъби и венци, което може да доведе до повече орални здравословни проблеми.

Профилактика

Американската асоциация по дентална медицина (ADA), препоръчва добри практики за орално здраве, за да се предотврати заболяване на венците и поддържане на здрави зъби. Трябва да почиствате зъбите си поне два пъти на ден с мека четка за зъби и флуоридна паста за зъби. Почиствайте добре зъбите си поне веднъж дневно, като използвате антимикробна вода за уста, за да намалите плаката. ADA също препоръчва редовни прегледи и почистване на зъбите, както и здравословна диета. Трябва да посещавате стоматолог, ако забележите някакви симптоми, които показват проблеми със зъбите или венците, като разклатени зъби, разместване на зъбите, подуване, кървене на венците или отдръпване на венците.

Съвети и предупреждения

Посъветвайте се с Вашия зъболекар за методите на чистене на зъбите. Състоянието на целите или частични протези е важно за храносмилането, така както е при естествените зъби. Стоматологичните елементи (брекети, скоби и др.), трябва да се почистват ежедневно и да се проверяват два пъти годишно за корекция, повреда и изравняване.

Възползвайте се от продуктите на онлайна аптеката Витания, за да имате гарантиран ефект и здрави зъби.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.