SSD дисковете – необходимост в 21 век

0
669
прегледа
ssd дисковете

До съвсем скоро компютърният пазар се владееше от стандартните HDD (Hard Disc Drives), които дълго време бяха незаменими. Но с напредването на технологиите се появиха и техните „кандидат – заместници“, или така наречените Solid State Drives – SSD устройства. Принципно, двете устройства изпълняват една и съща функция – съхраняват вашите данни, но SSD-тата имат някои страхотни предимства, които не са за пренебрегване.

Предимства на SSD дисковете

Тяхното първо и може би, най-голямо предимство е скоростта. SSD устройствата със сигурност са отличници по този показател. Това се дължи на факта, че при тях липсват движещите се компоненти, налични при стандартните твърди дискове. Информацията е значително по-лесно и бързо достъпна, защото липсва и фрагментацията. Това е процес на разпръскване на данните по цялата памет при запълването на твърдия диск. При SSD данните се съхраняват върху чипове и не е налична четяща глава, която да се движи. Задължително е да споменем и тяхната издръжливост, която отново идва от това, че няма опасност от разместване на движещата се част. Именно заради това SSD са подходящи за хора, които често пътуват или се налага да работят в движение. Като предимство се счита също и техния размер, който не е ограничен от използването на въртящи се дискове. Това означава, че можем да очакваме SSD-тата да стават все по-малки. Към момента най-разпространени са в размери от 2,5 инчов формат и 1,8 инчов формат. За ултрамобилните устройства вече могат да се намерят и съвсем малки SSD чипове с големината на монета.

Освен, че са по-бързи трябва да се отбележи и фактът, че работят доста по-тихо от предшествениците си. Все още обаче, на пазара няма толкова голямо разнообразие от модели, за разлика от това, което можете да намерите при твърдите дискове.

Когато става дума за цена, определено ще ви направи впечатление, че тази на SSD-тата е  по-висока, но все пак имайки предвид всички техни предимства, може да се каже, че тя е напълно оправдана.

Ако сме успели да ви заинтригуваме, но имате нужда от още информация за този тип дискове, вижте статията за избор и покупка на SSD в Modsbg.com – там ще научите всичко, което ви трябва за обновяване на вашия компютър с бърз хард диск.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.