14 неща, които Вашият терапевт иска да знаете преди масажа

0
1959
прегледа
масажа

Не е изненада, че масажът успокоява тялото и психиката. Здравословният ефект на масажа се изразява в по-доброто кръвообращение, повишаване на имунитета, облекчаване на тревожността и дори повишаване качеството на съня. Малко от терапевтите са ни толкова близки, че да избегнем неловките моменти, изгубените пари и потенциалната болка. Затова, ето какво Вашите терапевти искат да знаете, за да бъде масажа освен здравословен и приятен.

Имайте доверие в професионализма на терапевта

Може да е малко неудобно да се събличате голи пред човек, който никога не сте срещали, но наистина това е съвсем нормално. Не забравяйте, че масажистите са обучени професионалисти. Професионалният терапевт ще покрие частите от тялото, които Ви притесняват с чаршаф или драперия. Трябва да знаете, че понякога бельото може да попречи при някои удари или точки на натиск. Това ще отнеме възможността да постигнете най-добрия ефект от масажа.

Не забравяйте да дишате

Особено, когато масажистът обработва чувствителна област от тялото Ви (травма или болно място), може да затаите дъх. Избягвайте това, тъй като ще пропуснете една от главните цели на масажа. Изключително важно е да се поема дълбоко въздух, за да може да се окисли кръвта, която кръвоснабдява напрегнатите мускули.

Пийте големи количества вода след масаж

Важно е, да се поемат големи количества течности, след масажа. По време на процедурата, Вашите мускули се дехидратират. Водата е необходима при рехидратацията, изграждането на здрава мускулна тъкан и премахване на метаболните отпадъци, които се натрупват, докато Вашите мускули се изграждат.

Топлият душ преди масаж е страхотна идея

За най-добър ефект от масажа е важно, да се погрижите за себе си, преди да отидете на процедура. Най-лесният и най-релаксиращ начин за подготовка е с дълъг и горещ душ. Релаксиращият ефект на топлия душ върху ума и мускулите, ще Ви помогне да бъдете по-малко напрегнати по време на сесията. Отсъствието на нервност ще бъде оценено и от самия терапевт. Ако не постигнете друго, то поне ще сте спокойни, относно хигиената.

Трябва да посетите фитнес и масаж. В какъв ред?

Ако Ви се налага да провеждате тренировки, за предпочитане е да влезете във фитнеса първо, а после да посетите терапевта. Тренировката ще загрее мускулите, което е добра подготовка за масаж. Тренировката след масаж не е добра идея. Мускулите, които са успокоени от процедурата ще бъдат натоварени. Освен това рискувате да бъдете отпуснати и уморени по време на тренировка, което е предпоставка за инциденти. За да се постигне пълен ефект от масажа, е добре дори, да пропуснете и утрешната тренировка.

Споделете с пасажиста предпочитания стил за масаж

Няма нищо по-лошо от това, да напуснете масажното студио с отсъствие на чувство за SPA процедура. Масажистите са обучени да помоагат на тялото Ви, но не и да разчитат съзнанието Ви. Още при уреждане на час за процедура, може да споделите някакви предпочитания. Така ще получите гаранция, че ще получите необходимата за Вас терапия. Например, може да поискате релаксация срещу дълбока тъканна травма.

Планирайте времето за масаж

Въпреки, че няма идеален час за планиране на масаж, все пак се налага да планирате процедурата. За да направите това, помислете от какво има нужда тялото Ви. Някои хора се чувстват оживени от приемането на масаж и искат да направят това в началото на деня. Други искат да премахнат стреса от работа и ежедневието след дълъг ден, предпочитайки масаж в края на деня. Вие познавате най-добре тялото си, така че разчитайте на инстинктите си. При всички случаи, обаче, осигурете време за процедурата. Голяма грешка е телефона Ви постоянно да звъни или да изпитвате нервност от забравена среща.

Телесните функции не трябва да Ви притесняват

Масажите със сигурност ще Ви отпуснат, но те също подобряват храносмилането. Така че, не изпадайте в паника, ако чувате „мърморещи“ шумове от стомаха си и дори нещо по-звучно. Това е нещо съвсем нормално, което не трябва да Ви притеснява. Преди да легнете на масажната маса, не пийте прекалено много вода. Няма нищо по-лошо от това да сте надути, докато някой натиска върху пикочния Ви мехур.

Избягвайте яденето преди това

Обилното хранене точно преди да влезете в СПА центъра е не желано, тъй като масажа стимулира храносмилането. За предпочитане е да хапнете нещо леко преди това или най-добре да сте приели нормално хранене преди няколко часа. Разбира се, не трябва да гладувате, тъй като това ще Ви накара да чувствате замаяност и отпадналост.

Разговори с терапевта

Може да Ви се струва неуместно да кажете на Вашия масажист да „направи това“ или „по-малко от друго“, но точно това те искат от Вас. Всъщност най-лошото нещо, което може да направите, е да кажете „Просто искам добър масаж!“. По време на масаж не бива да се срамувате да кажете, ако нещо, което той прави е неудобно или натискът Ви причинява болка. Можете също да зададете въпрос за това, което прави. Не забравяйте да ги карате да прекарват повече време в определени области, ако имате нужда от това. В края на сесията е твърде късно да говорите, така че не забравяйте „Това е Вашият масаж!“.

Не търпете на болка

Мислите, че е необходимо малко болка, за да се свърши работата качествено? Не е задължително! Възможно е да има лека болка при разтягане или да имате напрегнати мускули, но целта е релаксацията. Ако се приложи прекомерна сила, мускулът се стяга повече и създава още повече болка, като е възможно насиняване. Така че, не забравяйте да подскажете на терапевта, да ли нещо Ви боли. Масажистите професионалисти не би трябвало да се обидят.

Колко често се ходи на масаж?

Докато един масаж винаги е в полза, то най-големия ефект идва с течение на времето. Масажната терапия трябва да се счита за част от дългосрочна програма. Най-добрата честота на масажите е веднъж месечно или веднъж на шест седмици. Фокусирайте масажите върху определени области, след консултация с терапевта. Тонизирайки мускулите си, Вие ги освобождавате от напрежението и помагате за изграждането им.

Не пийте кафе след масаж

Ако резервирате ранен час за масаж, не забравяйте да изпиете кафето си, преди това. Примането на кофеин след масаж, може да напрегне мускулите. По възможност приемайте чай или вода след процедурата.

Считайте за нормално болката след масаж

Може да почувствате чувствителност в мускулите след масаж. Също като при тренировка, те работят доста усилено по време на масаж. Ако това се случи, използвайте лед, за да намалите болката. Лекото разтягане също е полезно, тъй като мускулите се загряват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.