Какво е сайт с високо качество в очите на Google?

1
953
прегледа
качествен сайт

Как да създадем сайт с високо качество?

За да успеете в Интернет в дългосрочен план, трябва да създадете сайт с високо качество, което Google да оцени.

Независимо дали сайтът ви е новинарски блог или електронен магазин, той трябва да бъде по-добър от хиляди други, подобни на него.

Оценката за сайта ви ще расте с течение на времето, както от гледна точка на потребителите, които го посещават, така и по отношение на доверието на търсачките към него. Това означава, че с времето вие ще получавате повече органичен трафик.

Инженерите на Google се опитват от години да направят своите алгоритми достатъчно умни, за да идентифицират уебсайтовете, които са с добро качество.

Това не е лесна задача, като се има предвид, че това трябва да се реши от компютърна програма, а не от човек.

С въвеждането на алгоритъма Panda, преди няколко години, изглежда, че те са на прав път.

Алгоритъмът Panda върши добра работа при определяне кои сайтове са по-добри от останалите, като им дава по висока позиция в SERP.

Трябва да знаете, че ако един сайт удовлетвори условията на Google за добро качество, то ще бъде счетен за такъв и от другите търсачки, като Bing или Yahoo. Това се дължи на фактът, че изискванията на Google са по-високи, в сравнение с другите търсачки.

Какво е сайт с високо качество?

През годините от всички СЕО специалисти се говори за необходимостта от създаване на съдържание с високо качество. Най-добрите експерти казват, че „Съдържанието е цар“, което означава, че съдържанието е фактор за успеха на всеки сайт.

Въпреки, че това е вярно, съдържанието с високо качество е само един от факторите за класиране на сайта ви.

Един сайт с високо съдържание има следните характеристики:

Уникално съдържание

Съдържанието трябва да е уникално както в рамките на самия сайт (т.е. всяка страница да е уникална), така и в сравнение с други сайтове.

Експертиза

Съдържанието да се създава от експерти на базата на научни изследвания или опит. Ако например, темата е свързана със здраве, тогава съветите трябва да са дадени от квалифицирани автори, които да се изказват компетентно по проблема.

Безпристрастно съдържание

Съдържанието подробно да описва проблема, като го обяснява от гледната точка на двете страни на една и съща история. Не трябва да се насърчава един или друг продукти, идея или услуга.

Достъпност

Сайтът ви трябва да е достъпен както за потребителите с десктоп компютри, така и чрез мобилните им телефони, таблети и др.

Ползваемост

Потребителите трябва да не се затрудняват, когато се „движат“ из сайта ви. Трябва да имате добра навигация, менюта и препратки из страниците си.

Внимание към детайлите

Съдържанието се разбира по-лесно ако е излюстрирано с изображение. В него не трябва да има правописни или други граматически грешки. Това означава, че собственика на сайта се грижи за своите потребители и редактира внимателно публикуваната информация.

Оптимизация

Оптимизирането на сайтовете за търсачките има много предимства, но е важно да не се прекалява. Не трябва да употребяваме много често ключовата дума, с цел да се харесаме на търсачките. Това е лош пример, тъй като прави четенето от потребителите трудно и не разбирамео. Също алгоритмите на търсачките мога да решат, че извършвате опит да ги манипулирате и да получите наказание.

Баланс между съдържание и реклама

Не е лошо на един сайт да има реклама и промоции, но те не трябва да отвличат вниманието на потребителите от намирането на необходимата информация. Рекламите не трябва да се натрапват и да стоят неестествено в текста, а да се поставят в предварително подбрани за товеа позиции.

Скорост

Висококачествените сайтове се зареждат бързо. Бързото зареждане на страниците ще го класират по-високо и ще получите повече конвенции, продажби и лоялност.

Социални мрежи

Социалните мрежи промениха живота ни и начина ни на общуване. Напоследък всички СЕО специалисти твърдят, че интереса на потребителите на социалните мрежи е висок фактор при класирането ви в търсачките.

Как се създава сайт с високо качество?

Какво можете да направите, за да се повиши качеството на сайта ви и да получите по-голямо доверие от Google?

Проверете сайта си за уникалност на съдържанието. Уверете се, че всичките ви страници са уникални. За целта можете да използвате многобройните онлайн инструменти в Интернет. Copyscape е един такъв пример. Ако намерите дублирано съдържание на страниците си или ги деиндексирайте или ги премахнете. Ако имате други подобни страници, е задължително да пренасочите връзките на изтритите, като пренасочите старите линкове с 301 пренасочване.

Бъдете мобилни. Трябва да осигурите версия на сайта си както за стандартните компютри, така и да създадете мобилна версия. Читателите са важни, независимо каква платформа използват.

Почистете вашето съдържание. Проверете всички статии за правописни и граматични грешки. Уверете се, че таговете за форматиране на съдържанието са използвани правилно (H1, H2 и т.н.).

Вмъквайте изображения или информационни графики, за да направите информацията по лесна за разбиране.

Сведете до минимум броя на рекламите, като ги разположите на не натрапващи позиции.

Оптимизирайте сайта си да се зарежда бързо. Не натварвайте сайта с излишни външни ресурси и реклама, които забавят неговото зареждане. Проверете с различни онлайн инструменти скоростта, за която се зареждат страниците ви. Ако времето за зареждане е по-голямо от 3 секунди, значи има за какво да сте загрижени.

Проверете степента на отпадане. Един от параметрите, които могат да подскажат дали съдържанието ви е интересно за потребителите е степента на отпадане. Това е процент на читателите, попаднали на вашия сайт, които го напускат, без да прегледат друга страница.

Трябва да се стремите към по-ниска степен на отпадане. Твърди се, че този параметър не влия на вашето класиране в Google, но е определящ да качеството на вашето съдържание.

Бъдете активни в социалните мрежи. Изпускате много, ако не създадете страница на вашия сайт в социалните мрежи. Използвайте инструменти, чрез които да публикувате новите си статии както в сайта си, така и в профилите си в социалните мрежи.

Наблюдавайте конкуренцията. Замислете се защо конкурентните ви сайтове са с по-добро класиране. Разгледайте ги и ги анализирайте. Така може да откриете ваши грешки или да откриете добри практики.

Изразете в коментар и други мнения, относно факторите, които влияят на качеството на уебсайтовете. Абонирайте се за блога и харесайте страницата му във Фейсбук.

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.