Защо нямам трафик към сайта или блога?

1
1290
прегледа
сео

5 причини, поради които нямам трафик към сайта си

Има много причини, поради които вашият уебсайт или блог може да не получават достатъчно трафик. Много хора питат по форумите „Защо нямам трафик към сайта си?“

За жалост отговорът на този въпрос не е прост, но все пак ще се опитаме да посочим пет важни причини за това.

Нещата като възрастта на домейна, репутацията на автора, броят и видът на препратките към сайта, социалната медийна стратегия и свежото съдържание, играят своята роля.

Но за повечето сайтове проблема е в други области.

Това, което ще прочетете по-долу са 5 области, които често се пренебрегват от собствениците на сайтове или пък, защото не разбират важността им, или пък просто не са сигурни как да се справят с тях.

Преди да влезете в детайлите, не забравяйте, че когато направите промяна, може да отнеме няколко месеца (или повече), преди да видите някакви резултати. Трябва да имате търпение, преди да решите дали нещо работи или не.

Вашето съдържание не е достатъчно добро

Вярвате или не, търсачките и особено Google са станали много ефективни в разпознаването на добро съдържание.

Така че, ако съдържанието ви не е достатъчно добро и сайтът ви не е с високо качество, шансовете за високо класиране в SERP и получаване на трафик са сведени до минимум.

Връщайки се в старото време, можехте лесно да „излъжете“ търсачките, като платите за няколко препратки към вашето съдържание и да получите добро класиране, но това вече не е така.

Освен търсачките, нека не забравяме косвеното влияние на социалните медии върху класирането и трафика.

Съдържанието, което не е с високо качество, е малко вероятно да се представи добре в различните социални мрежи.

Какво е добро съдържание и по-важното какъв тип съдържание може да ви достави трафик?

Съдържанието, което привлича посетители на уебсайт има следните характеристики:

  • Да удовлетворява всички СЕО съвети за съдържание, за които е известно, че са фактор за Panda и Penguin. Съдържанието трябва да е уникално, като за целта го проверете с някой безплатен инструмент.
  • Да се публикува на уебсайт със съществуващ брой качествени (индексирани) страници.

Ако уебсайтът е нов, дори и да имате най-доброто съдържание, е трудно да се класира високо, особено ако има по-стари  и по-сериозни сайтове на същата тематика.

  • Да е проучена добре тематиката по изложения проблем. Правилото е, потребителят да научи нещо ново, да получи полезна информация или да изпита някаква емоция от видео, изображение, история и т.н.
  • Да е обновено. Потребителите искат да четат ново съдържание, така както и търсачките.

Насочвате се към ключови думи с висока конкуренция

Това е много често срещана грешка и една от най-важните причини, поради които един уеб сайт не получава достатъчно трафик (органичен от търсачките).

Помислете за тези два фактора:

1. Има само 10 места на първата страница на търсачките за всяка ключова дума. Търсачките се опитват да показват на тези места страници от надеждни сайтове, които отговарят на критериите им за класиране. Ако имате нов сайт или дори по-стар, но по-малко оптимизиран от други, тогава страницата ви няма да се покаже на първите позиции.

2. Конкуренцията за всички популярни ключови думи е много висок, така че ако се насочвате само към тях, ще бъде много трудно да постигнете добро класиране.

Така че, ако популярните ключови думи са недостижими за вас, как да получите трафик?

Отговорът е чрез дълги фрази (Long Tail). Когато проучвате за ключови думи, трябва да се насочвате към тези от тях, които са с по-ниска конкуренция – дългите фрази. Това са фрази, които обикновено се състоят от минимум три думи (3+), като някоя от тях е високо конкурентната.

Например:

Да предположим, че пишете за загуба натегло. Най-популярната ключова дума в тази ниша е „как да отслабнете бързо“.

Ако напишете публикация със заглавие „Как да отслабнете бързо“ и я публикувате, най-вероятно публикацията никога няма да доведе до органичен трафик към сайта ви. Това е така, тъй като има хиляди други статии със същото заглавие и от по-доверени за търсачките сайтове.

Ако от друга страна използвате по-ниско конкурентна ключова дума (Long Tail), като „Как да изгубя тегло“ и промените малко заглавието на „Как да загубя 5 килограма бързо“, шансовете за класиране на първа страница е голям.

Ползите за трафика е по-малко, в сравнение с високо конкурентните ключови думи, но класирането по няколко фрази (дори с ниска конкуренция) е чудесен начин за увеличаване на доверието в уебсайта.

Вашият уеб сайт е бавен

Знаем със сигурност, че скоростта на зареждане на страниците е фактор при класирането. Потребителите са по-склонни да правят многократни посещения на сайтове, които се зареждат по-бързо.

Обратното също е вярно. Потребителите са по-склонни да напускат сайтове, които се зареждат над 3 секунди.

Така че вашият уеб сайт може да се класира добре и да получава трафик от търсачките или от социалните мрежи, но веднага щом потребителите влязат на бавно зареждащите се страници, те напускат, без да четат съдържанието.

Поразени сте от Panda или Penguin

Можете да прочетете от страниците на Уикипедия за Panda и Penguin. Ако сте засегнати от някой от тези алгоритми на Google, тогава трафика ви ще се понижи драматично само за един ден.

В този случай ще се наложи да предприемете действия, с които да възстановите трафика си.

Не съм засегнат от алгоритмите на Google, но все още не получавам трафик, защо?

Ако се намирате в ситуация, при която сайта ви никога не е получавал значителен трафик, може би това е, защото:

  • Все още е нов (под 6 месеца)
  • Нямате много съдържание или то не е качествено
  • Не използвате социалните мрежи, за да популяризирате сайта си
  • Правите някои СЕО грешки
  • Концентрирате се само върху органичния трафик, без да търсите алтернативни източници.

Наели сте погрешна фирма за СЕО

За съжаление това се случва много често. Мрежата е пълна с обещания за класиране на първите страници на търсачките, от така наречените „СЕО компании“. В действителност, използвайки услугите им, рискувате да получите наказание от Google, заради агресивно и неправилно оптимизиране, както и лошите връзки (не натурални, токсични) към сайта ви.

Заключение

Целта на всеки уеб сайт е да получава трафик от търсачки, социални мрежи, директни посещения и т.н.

Когато това не се случва, губите време и вяра в Интернет като цяло.

Има милиарди интернет потребители, които търсят информация или сърфират из социалните мрежи.

Фактът, че никой от тях не посещава сайта ви, означава, че правите нещо нередно.

Това може да се дължи на една от петте причини, обяснени по-горе.

Ако статията ви беше полезна, абонирайте се за блога или харесайте фейсбук страницата.

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.