Причинява ли артрит пукането на кокалчетата на ръцете?

0
1053
прегледа
ръце

Вреден навик

Някои хора издърпват кокалчетата на върха на всеки пръст, докато не чуят „пукане“. Други стискат юмрук или огъват пръстите на ръцете си назад, като изпукват много наведнъж. Ако сте един от тези хора, най-вероятно се е намирал човек, който да ви предупреди, че пукането на ставите води до артрит.

За някои това е нервен навик, за други усещането носи облекчение. Изследванията показват, че между 25 и 54% пукат ставите си, като по-често това правят мъжете, отколкото жените.

Независимо от използваният метод, звукът е почти еднакъв. Пространството между ставите се увеличава, което води до газове, разтворени в синовиалната течност, във вид на микроскопични мехурчета. Тези мехурчета се сливат в големи мехури, които след това се избутват от допълнителна течност, която се стреми да запълни разширеното пространство.

След като са напукани ставите, те не могат да бъдат пукани отново за около петнадесет минути. Това е времето, в което пространството заема обичайния си размер.

Като инженерен подход, напукването на кокалчетата многократно в продължение на десетилетия, може да доведе до щети на хрущяла, обхващащ ставата. Това се сравнява дори с механичното износване и разкъсване, натрупани с времето по витлата на кораб, но доказателства в тази посока все още няма.

Изследвания

В действителност, много малко проучвания са извършени в тази посока. Може би един от най-известните е на изследовател, който взе Нобелова награда през 2009 г. и който експериментира върху себе си. За повече от 60 години, калифорнийския лекар, Доналд Унгер е пукал кокалчетата на лявата си ръка, най-малко два пъти на ден, без да пука ставите на дясната си ръка. Какво е неговото заключение? „Преглеждайки пръстите си, не намирам и най-малък признак на артрит“, казва той.

Налице са някои други проучвания, които са проведени. През 1975 г. двадесет и осем жители в еврейски старчески дом в Лос Анджелис, бяха попитани дали някога са имали навик да напукват кокалчетата на ръцете си. Онези, които са имали такъв навик са с по-голяма вероятност да развият остеоартрит в ръцете си.

При по-голямо проучване, проведено в Детройт през 1990 г., изследвали ръцете на триста души над 45-годишна възраст. 84% от тези, които са напуквали ставите си са имали признаци на подуване на ръцете. Авторите казват, че това означава да се търсят начини да се обезкуражават хората, които имат този навик, но не намират пряка връзка между пукането на кокалчета и остеоартрит.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.