Парафинова маска

0
2343
прегледа
маска за лице

Смисъл и цел

С помощта на парафиновата маска става възможно кожата да бъде подложена на основно “почистване” и с това да бъдат извлечени на повърхността й всички нечистотии от горните слоеве на епидермата. Чрез парафиновият пласт се постига пълно затваряне на кожата. На практика се прекъсват отделянето на влага от кожата и охлаждането на нейната повърхност. Получаващата се по този начин повишена температура разширява изходните каналчета на мастните и потните жлези, които по този начин увеличават секрецията си. При тази увеличена секреция се отделят естествено и всички нечистотии на кожата, които сега се поемат от маската. При това по обратен път въздействат и съдържащите се в маската биологично активни вещества. Ако искаме да засилим въздействието на парафиновата маска чрез топлина, за препоръчване е да поставим върху лицето си памук, като предварително изрежем отвори за нова и евентуално за устатат, за да осигурим спокойно дишане по времето на въздействието на маската.

Подготовка

При подготовката е важно да имате под ръка всички неща, които ви са необходими за прилагането на парафинова маска. Нужни ви са:

 • По възможност голямо огледало, в което да можете да наблюдавате лицето си удобно и без да изкривявате врата си;
 • Марлена превръзка или триъгълна кърпа, за да покриете косата си над челото;
 • Средство за почистване на кожата – в зависимост от нейния вид
 • Кожно масло или мазен крем – за лесно отстраняване на маската, ако по лицето ви има мъх;
 • Порцеланова съдинка и електрически котлон за разтопяване на парафона;
 • Мека четка за нанасяне и шпатула за снемане на маската;
 • Памук за покриване и запазване топлината на парафиновата маска;
 • Кърпа за компрес или хавлиена кърпа за отстраняване остатъците от парафина;
 • Памук, напоен с лайка, за предпазване на очите.

На последно място един малък съвет. Не се обезсърчавайте от първия неуспех, който може да претърпите при нанасяне на маската. Мислете винаги за успеха, защото само практиката създава майстора!

Нанасяне на маската

Нагласете най-напред огледалото, за да седнете след това по възможност в удобно кресло. Разгледайте спокойно лицето си и си отбележете още веднъж направленията, в които трябва да нанасяте маската:

 1. От брадичката към слепите очи;
 2. От горната устна към ухото;
 3. От гърба на носа към ухото;
 4. От средата на носа към ухото;
 5. Надолу по врата.

Веждите и клепачите трябва да останат свободни!

Фризурата се предпазва като се върже над челото марлен бинт или триъгълна кърпа. Почистете лицето си съгласно предписанията и го намажете с тънък пласт мазнина или масло. Последното се препоръчва особено за жени, които страдат от хипертрихоза (женска брада).

При приготвянето на парафинова маска спазвайте следните условия: Обикновено парафинът се топи във водна баня. Тъй като по този начин ние можем да достигнем само до температура 100°С, изключваме всички източници на опасност и стопената маса се охлажда по-бавно, значи остава по-дълго време течна.

Чрез намазване върху гърба на ръката, вие се уверявате най-напред, че парафинът не е много горещ и с това се предпазвате от изгаряне на кожата. Ако сте много чувствителни към топлина, капнете при топенето на твърдия парафин, няколко капки чисто парафиново масло, което понижава температурата и забавя втвърдяването на парафина.

Сега започнете да нанасяте течността върху кожата колкото може по-бързо в показаните по-горе посоки. Тъй като парафинът бързо изстива и се втвърдява, имате възможност да нанесете два до три пласта един върху друг. След нанасянето се облегнете удобно назад в креслото, но без да движите кожата на лицето! Ако искате маската да бъде успешна, трябва да избягвате всяко “изкривяване”, защото само кожата маската покрие съвсем плътно кожата, в нейните тъкани ще нахлуе повече кръв. За да повишите въздействието на топлината на кожата, покрийте вече нанесената маска с предварително приготвения пласт памук.

Сваляне

След пълно спокойствие в продължение на 15-20 минути парафиновата маска се отделя, т.е. снема от кожата на лицето с помощта на шпатула. И сега вие трябва да се наблюдавате в огледалото. За да може маската да се свали изцяло, препоръчва се краищата й да се повдигат леко с шпатулата. После следва освобождаването на отворите около очите и устата. Пъхнете и двете си ръце под маската откъм брадичката и отделяйте бавно парафиновия пласт от кожата по посока към челото. Навярно първият път снемането няма да бъде много успешно, но с известно упражнение сигурно ще успеете.

Погрешно е маската да се снема на парчета от лицето, защото след това ще трябва да изгубите много време да отделяте парченцата парафин от кожата. Ако все пак по кожата ви се залепят остатъци от парафина препоръчваме да ги изтъркате с памук или да ги отстраните с горещ компрес. Черните точки, които евентуално са останали в кожата, сега лесно могат да се отстранят, без да се поврежда кожата със силно натискане. Един поглед в огледалото ще ви увери в ефекта от маската; кожата изглежда по-чиста, по-гладка и по-млада и показва по-голяма еластичност.

Ако използвате козметични продукти, съобразете ги с вида на вашата кожа. За да определите кожата си, посетете козметик. Едва тогава се възползвайте от козметичните продукти, които може да намерите тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.