Не мога да заспя! Нуждата от здрав сън

0
955
прегледа
спяща жена
Caucasian woman sleeping in bed

Неспокоен сън

Общо взето, хората, които извършват уморителна физическа работа, спят здраво и дълбоко. Умствените работници, обаче, често пъти са нервни, лесно се изморяват и след това изобщо не могат да заспят. Те лежат дълго време будни, неспокойни са, измъчват се дори от кошмари, при които събуждането е още по-непоносимо. Други пък се стряскат, след като едва са задрямали, спят много спокойно и постоянно сънуват. Такъв сън не ободрява. На другия ден човек се чувства като смазан, нервен и е в лошо настроение. За да премахнем мъчителното безсъзнание, трябва да знаем най-напред причините, които са го предизвикали и да се борим с тях. Ако смущенията са признак на болестно състояние, компетентен е само лекарят и вие не трябва да се боите да потърсите неговия съвет. Но ако сте само преуморени (умствено) или изнервени, опитайте се да спазите следните съвети. Резултатът ще ви изненада.

Съвети за здрав сън

Още по време на вечерта, означава от 2 до 3 часа преди лягане, трябва да помислите за заспиването. Яжте само лесно смилаеми храни и избягвайте тежки, тлъсти ястия. Не забравяйте никога, че “сънят е едно потъване във физическо и душевно спокойствие”. Затова всекиму е ясно, че трябва да се избягват чай, кафе, никотин и други стимулиращи кръвообръщението средства, както и вълнуващо четиво, акустични или оптични дразнения (капане на вода, светлинни реклами). Изпразването на червата и пикочния мехур също не трябва да се пренебрегва, още повече че един хроничен запек, често пъти може да стане причина за нарушаване на съня.

Преди да си легнете, направете пред отворен прозорец 10 до 15 дълбоки вдишвания и издишвания и след това притворете прозореца, но така, че през нощта в спалнята ви да прониква достатъчно чист въздух. Известно е, че сънят настъпва най-бързо, когато кръвта оросява равномерно цялото тяло. Но има хора, чиито крака са студени, дори в затоплена вода. Електрическа възглавничка или бутилка с топла вода, ще затоплят леглото половин час преди да лягане. Разбира се, след като си легнете, източникът на топлина трябва да бъде отстранен. Краткотрайно къпане във вана (35°С), краткотрайни студени бани на краката или поливане на колената с вода още допринесат за равномерното разпределяне на кръвта в тялото.

Душевното спокойствие е също така важен фактор при заспиването. Свалете заедно с дрехите всички грижи от себе си и целия дневен “баласт”, мъчителните мисли са смъртен враг на съня. Отпуснете не само тялото, но и духа си. Ако не може да го постигнете по друг начин, почетете някоя лека, забавна книга. Тя ще ви развлече и не след дълго, очите ви сами ще се затворят.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.