Маските на лицето – помощници на красотата

0
714
прегледа
маска за лице

Маските в древността

Какво трябва да знаем за маските. За поддържането и разхубавяването на лицето наред с масажите, използването на крем, руж и червило служат също и маските.

Разкопките и находките потвърждават, че красивите египтянки и гъркини са познавали различни “тайни средства”, за да запазят младежката свежест на лицето си. Днес ние можем да минем и без тези средства, защото козметичната промишленост произвежда висококачествени средства, които не са скъпи и поради това дават възможност на всяка жена да се поддържа и разхубавява. Въздействието им се изразява в стимулиране обмяната на веществата в кожата и в снабдяването с биологични хранителни вещества. Чрез херметичното затваряне на кожата, както например става при маската, кръвообращението в тъканите на кожата се активизира. Мускулите на лицето се стягат и кожата добива свеж и младежки вид.

Познаваме четири основни вида маски, които могат да се прилагат в съответствие с преследваната цел. Тяхната задача е да почистват, изглаждат, опъват или избелват кожата. Чрез комбинираното им прилагане, можем много често да постигнем и комбинирано въздействие. Трябва внимателно да проучим състава, да контролираме въздействието им върху кожата и да спазваме предписанията за прилагането им. Тогава ще констатираме, че сме постигнали очаквания успех.

Маски

При произнасяне на думата маска, ние неволно мислим за изкуствено лице, което отнема на лежащото под него истинско лице всяка мимика и изразителност. Такъв израз на лицето трябва да се получи и при маската за разхубавяване. При нанасянето на препарата вашата, иначе толкова приветлива усмивка изчезва. Лицето се втвърдява  като маска. Маската не трябва да бъде снета преждевременно, ако не искате да разрушите нейното въздействие.

Помислете за това, преди да пристъпите към поставянето на маска. Затворете се в стаята си, защото се нуждаете от пълно спокойствие. Всяко изкривяване на лицето поставя под съмнение очаквания успех. Само чрез пълно втвърдяване на маската, което е равнозначно на пълно затваряне на кожата, порите ще бъдат освободени от всяко запушване и епидермата ще се изглади. Обмяната на веществата на кожата ще се засили спонтанно, секрециите на потните и мастните жлези ще се увеличат, а с това ще се отделят и продуктите на умората. Освен това чрез опъването ще се освободят вече мъртвите клетки, които ще освободят място на лежащите под тях нови клетки. Сега сигурно вече няма да се чудите защо след снемането на маската лицето ви има нежен розов цвят.

Има обаче и друг вид маски, нанасяни в дебел слой върху лицето, което вече показва, че тук не се стига до подобно на маска втвърдяване на лицето. Не забравяйте и в този случай, че спокойното положение на тялото ще увеличи многократно въздействието, а с това и успеха. Основната задача на този вид маски е да снабдят кожата с всички необходими вещества от нанесените върху нея мазнини, билки и плодове.

Тези маски стимулират дейността на кожата в по-дълбоките пластове и затова имат по-голямо козметично въздействие, отколкото маските, втвърдяващи лицето.

Избор на правилна маска

Съставът на маските трябва да отговаря на желаното въздействие. Маската, която има за цел да активизира кръвообръщението на кожата, в никакъв случай не трябва да има адстрингентно, т.е. свиващо кожата въздействие.

От друга страна, след едно козметично третиране на кожата и след активизиращ кръвообръщението масаж, не бива да се прави маска, която засилва още повече кръвообръщението. В случая се препоръчват дроги, които, нанесени върху лицето, имат успокояващо въздействие, тъй като се касае да се намали и да се върне към нормалното си състояние приливът на кръв. И така в заключение започнете следните правила: активизиращи кръвообръщението маски в началото на едно козметично третиране, успокояващи маски в края – значи преди нанасянето на грим!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.