Маска – Когато живакът спадне под нулата

0
954
прегледа
маска за лице

Маска за нормална, малко суха кожа

Кожата ти е нормална, малко суха – затова трябва при студ да я миеш поне един час преди излизане навън. При “скърцащ” мраз изобщо не трябва да се мие лицето, а само да се изтрие с тампон, намокрен в тоалетно мляко.

След хубаво изсушаване на лицето с кърпа за лице, трябва веднага да се втрие с потупване много мазен крем, но подходящ за през деня. В такива случаи препоръчваме употреба на еуцеринов крем. Може да се използва и ланолинов или хлорофилен. Много крем трябва да се сложи под очите.

Помни! При температура под нула градуса, не бива да се употребяват никакви хидратантни млека и кремове – особено през деня.

Преди самото излизане може леко да се напудри лицето, което е добро предпазно средство срещу студа.

Разбира се, ако сте на планина и излизате за няколко часа навън, преди излизане намазваме допълнително дебел слой мазен крем, вместо пудра независимо от това, дали има страшна буря или пече жарко слънце.

Между нас казано, начервените устни са добри за хижата или кафенето. Но в планините на нащипаното от вятъра и студа лице, те изглеждат смешно и не съвсем привлекателно.

В продължение на няколко дни, докато кожата не се оправи, трябва да приложим специални манипулации.

Билков лосион

След свалянето на грима и измиването на лицето с хладка вода и мек сапун, измиваме лицето с памук, потопен в специална течност, която се приготвя по следния начин:

1 лъжичка корени от слез;
1 лъжичка липов цвят;
1 лъжичка мед

Заливаме с чиста вода и варим захлупени 10 минути. След това сваляме от огъня и оставяме да постои 10 минути. Прецеждаме и наливаме в бутилка. Тази течност може да се употребява няколко дни, като се съхранява на хладно място и добре запушена не с тапа, а с парче памук.

Домашен камфоров крем

Непосредствено преди спане, изплакваме лицето със студена вода и го намазваме с камфоров крем, който можем сами да си приготвим от:

50 г несолена мас;
5 г камфорово масло.

Разтопяваме маста на пара и добре размесваме с камфоровото масло, изливаме в чисто бурканче, след което изстудудяваме.

Много по-големи са грижите на жените с мазна кожа през зимата. Мазната кожа през зимата има тенденция към образуване на гнойни пъпки и пришки.

Такова лице трябва да се мие два пъти дневно с преварена вода (топла) и салицилов или серен сапун. След измиване вечер да се изплакне с отвара от хвощ, имаща свойството да изсушава.

Една лъжица хвощ се залива с чаша студена вода и се вари 20 минути. Изцежда се и отварата е готова.

Пришките и гнойните пъпки трябва да се навлажняват с памук, навит на кибритена клечка и потопен в салицилов спирт или в 1% резорцинов разтвор.

При големи студове под пудрата трябва да се слага крем за пудра, съответно подходящ за мазна кожа.

Ако на лицето се появят сърбящи розови петна, добре е да се мият с борово-цинкова вода.

През зимния сезон, когато ни липсва най-доброто козметично средство – слънцето – и когато не можем да доставим на кожата витамини под формата на естествени плодови сокове, трябва да се справяме по друг начин.

Трябва да съобразим козметичните продукти, които използваме с вида на кожата ни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.