Масаж на венците

0
1691
прегледа
здрави зъби

Поддържане на венците

Край приборите за миене на зъбите в банята, трябва да има кутийка съм смес от равни части сода за хляб и сол. След измиване на зъбите, трябва да натопиш в тази смес мокър показалеца си и известно време да търкаш венците, горните и долните, доста силно в различни посоки, а след това много леко да изплакнеш. Такъв масаж ги укрепва, съживява кръвообращението и – което е много важно – пречи за свличане на венците.
Бихме желали да кажем няколко думи за пиореята, тъй като тя спада към т.нар. социални болести. Нейните причини могат да бъдат два вида: вътрешни (неправилно хранене) и външни (действие на бактерии, ферментация на остатъците от храни).

Предпазно средство срещу пиореята (флуор) вече е намерено, но поддържането на необходимата хигиена на устната кухина има профилактично действие, в голяма степен.

Мнозина, често пъти не си дават сметка за образуването на зъбен камък.

Зъбният камък трябва да бъде свалян (разбира се от зъболекар), тъй като причинява разклащане на зъбите и може да причини възпаление на венците.

По принцип след всяко хранене зъбите трябва да се плакнат. Това обаче не винаги е възможно (например след обяд в ресторант или стол). Затова е добре да се изяде една ябълка след приемането на храната.

За избелване зъбите могат да бъдат търкани от време на време със свито парче памук на руло и сол.

Външни причинители

При някои хора, особено пушачите, се появява по зъбите сива или кафява на цвят утайка, която не може да се изчисти с нормалното чистене на зъбите. За тази цел трябва да натопим влажна четка за зъби в сода за хляб или с въглища на прах (които имаме обикновено в домашната аптечка) и силно да изтъркаме зъбите, а след това да ги изплакнем.

Най-добре е, разбира се, да не пушим, защото и зъбите се развалят, и сърцето, и белите дробове, и стомахът, а разпиляваните с пушека средства, да даваме за поддържане на красотата (и здравословно, и красиво, и приятно).

Случва се понякога, т.нар. чуждо тяло (влакно от месо, кожа от плод и други) да се вмъкне между зъбите. Не бива да бъркаме в зъбите с игли или други метални острия. По-добре е в случая да се употреби клечка за зъби или подострена клечка кибрит. Най-добре е обаче да се извади чуждото тяло с опънат между зъбите конец. Това е най-безопасно средство за запазване цялостта на зъбите.

Завършвайки моите малко въздълги изводи, трябва да обърна внимание върху необходимостта от икономисване на зъбите. Да не се къса конецът със зъби при шиене, да не се хрупат твърди бонбони.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.