Маска от билки

0
727
прегледа
билки

Лечебното действие на билките

Лечебното действие на всички видове билки е познато още от древността. Съвременната трудеща се жена ще съумее да ги използва. Умората след една особено напрегната седмица или година, се отразява и на лицето. Необходими са някои дребни помощни козметични средства, за да се компенсира тази умора и се възвърне радостта от ежедневието. Редовната “почивка” на кожата на лицето ще й върне красотата. Особено подходяща за такава почивка са маските от билки.

Тези маски правят възможно да се въздейства успокоително и отморяващо върху кожата, като същевременно я снабдяват с ценни биологични вещества.

Каква е вашата кожа?

Познавате ли вида на вашата кожа? Ако не го познавате, обърнете се към опитна козметичка. Тя ще ви каже с удоволствие какъв вид билки са най-подходящи за вашата кожа. Ако вече познавате характера на кожата си, тогава не забравяйте при съставянето на комбинации от билки, да го вземете предвид. Прегледайте същевременно кожата си, да не би да са се появили болезнени изменения по нея. Комбинациите от билки се употребяват предимно при много мазна кожа. При пъпки и възпаления са особено подходящи смеси от лайка и хамамелис. При застаряваща кожа копърът стимулира подновяването на клетките.

Подготовка на маската

Всички билки имат пълно козметично въздействие само тогава, когато се употребяват смлени, съвсем ситно. Само под тази форма е възможно да се осигури въздействието на всички стимулиращи вещества. Тъй като обикновено билките се продават раздробени на едро, за ситното им смилане използвайте малка мелничка за смилане, а при нужда неизползвана мелничка за кафе. Важно условие е билките да бъдат напълно сухи, защото иначе може да се случи вместо прах, да получите каша от билки.

Преди да пристъпите към приготвяне на маската, проверете дали тя трябва да се забърка с топла или студена вода, т.е. дали трябва да се нанесе топла или студена. Ако маската трябва да бъде гореща, тогава пригответе си най-напред водата; но температурата й не бива да бъде по-висока от 80°С, за да не се разрушат съдържащите се в билките стимулиращи вещества. Не препоръчваме, обаче при забъркването, температурата на водата да бъде по-ниска от 70°С, защото тогава съдържащите се в билките етерични масла няма да бъдат извлечени.

Нужни са следните помощни средства и прибори:
– порцеланов съд за забъркване на маската;
– шпатула или четка за нанасяне;
– кърпи за компреси или хавлиена кърпа за снемане на маската;
– ако е възможно, лампа с червена светлина за повишаване на въздействието.

В случай, че маската от билки не се прави като завършек на предхождаща козметична обработка на лицето, а трябва само да изпълни своята козметична цел, нужно ви е и средство за почистване на кожата в зависимост от нейния вид.

Използване

Нанасяне. Както при всички козметични обработки на лицето, предпазете косата си с марлен бинт или триъгълна кърпа. За разлика от някои други маски, нанасяни на тънък пласт, тази маска има един недостатък. Поради дебелия й пласт нейното прилепване към кожата силно се намалява. Това обстоятелство прави понякога трудно нанасянето й в отвесно положение пред огледалото. След нанасянето й покрийте очите си с памук, облегнете се назад в креслото и се отдайте на “сладко безделие”. Ако искате да повишите въздействието на маската, включете лампа с червена светлина, но само след като усетите, че маската е започнала бавно да изстива.
Отстраняване на маската. След около 15 минути кашата се смесва с шпатула или чаена лъжичка. След като сте измили лицето си с хладка вода, отстранете остатъците с мокър тампон. За завършек сложете върху лицето си студен компрес. Избягвайте обаче ледено студените компреси, които при неправилно прилагане са извънредно вредни; чрез твърде бързото и силно изстудяване кръвта се оттегля така бързо от лицето, че тънките капиляри се пукат.

Терапия с топли билки. При нервни смущения на кожата навлажняващите процедури не винаги са за препоръчване. В такива случаи можем да приложим с добър успех терапия с топли билки.

Тюлената торбичка, която лесно може да се приготви, се пълни с билки, затопля се и след това се поставя последователно на различни части на лицето (чело, бузи, шия). След охлаждането, билките действат непосредствено върху кожните тъкани. Успехът се забелязва, а самата процедура е приятна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.