Как е правилно да спим?

0
874
прегледа
спяща жена

Спим ли правилно?

Смешен въпрос, нали? И все пак бихме могли да поговорим малко повече по него. Известно е, че сънят преди полунощ е най-здрав и че здравият човек се нуждае средно от осем часа сън, за да си отпочине. За положението при спането няма норми. Спете така, както се чувствате най-добре, но не забравяйте, че мускулите на тялото трябва да си отпочинат напълно. За нашето тяло е важно как спим!

Обърнете по-нататък внимание на положението на главата при спане. Високите възглавници допринасят за образуването на двойна брадичка. Ако не сте болни от сърце, най-добре е да спите на ниска възглавница, напълнена с вълна или росхар.

Тъй като благодарение на вечерното почистване, кожата може да диша спокойно, трябва да се погрижете в спалнята ви да има винаги достатъчно чист въздух. При различните хора сънят е различно дълбок. Някои хора още не са прибрали и другия си крак в леглото, когато равномерното им дишане вече показва, че са дълбоко заспали. На други е нужно повече време, за да могат да заспят или пък едва към сутринта потъват в истински дълбок сън. Точно същото е и при събуждането.

Има хора, които нарочно поставят будилника да звъни десет минути по-рано от истинското време, за да могат да се обърнат на другата страна и да поспят още малко. По този начин те се наслаждават на всяка минута, която им дава възможност да дремнат. Други се събуждат изведнъж и скачат веднага от леглото. И едното, и другото е неправилно.

В първият случай съществува опасността да заспим отново, да се събудим изплашени, защото закъсняваме, да се облечем през глава и без да закусим, да започнем дневната си работа. Във втория случай тялото се изтръгва твърде бързо от състоянието на покой, което, особено при сърдечно болни, се отразява неблагоприятно.

След събуждане

Независимо от това, дали ще ви събуди първият или хилядният слънчев лъч, не скачайте изведнъж от леглото. Постъпете като котката, когато се е наспала. Обтегнете се най-напред в леглото, протегнете ръцете си и вдишайте дълбоко нахлуващия през отворения прозорец свеж утринен въздух. След това избутайте с крака завивката си чак до края на леглото. Легнете още веднъж по гръб. Вземете възглавницата си в ръце, вдигнете я над главата и се наведете напред, за да я поставите върху краката си. Едва след това извадете едновременно и двата си крака от леглото. После започнете утринната си гимнастика със следното упражнение.

Седнали на ръба на леглото, опитайте се да се наведете толкова напред, че ръцете ви да докоснат  пода, а брадата – колената (котешка гърбица). Сега се облечете бързо и направете двадесет дълбоки вдишвания. Дишането става през носа, за да може хладният утринен въздух да се затопли предварително. Издишвайте също така енергично, като че ли с едно вдишване бихте искали да напълните с въздух един голям балон.

Ако следвате тези указания в продължение на няколко седмици, ще забележите колко добре се отразява това не само върху кожата, но и върху цялото ви тяло. Сега вие гледате много по-весело на света, станали сте по-работоспособни и млади, а с това и хубави!

Други съвети

А сега един малък съвет. Винаги може да се случи, поради някакви обстоятелства, да не можете да си отспите. Опитайте тогава да си починете по обяд в продължение на 10 до 15 минути. Макар и да не можете да наваксате по този начин изгубения сън, все пак вие ще си създадете един малък резервоар от енергия, който ще ви помогне да понесете по-добре остатъка от деня.

Между другото: позната ли ви е “дъската за разхубавяване”? Тя представлява легло, при което горната част, където лежи главата, трябва да бъде по-ниска от тази за краката, като по този начин краката остават да лежат по-високо от останалата част на тялото (възглавница в долния край на леглото – а ако няма нищо друго – и дъска за гладене). Чрез това ненормално положение мозъкът и кожата на главата се оросяват много повече с кръв, а краката за известно време се облекчават. На трудещите се, които трябва да се движат или да стоят прави през целия ден, препоръчваме да спят по-продължително време по този начин, тъй като чрез повдигането на краката нависоко се избягва отичането им.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.