Добрият сън – извор на подмладяване

0
743
прегледа
спящ човек

Сънят възстановява

Да хвърлим един поглед върху природата. Едва са се появили първите слънчеви лъчи и петелът вече пее и възвестява настъпването на новия ден. Природата се събужда. Светлината прогонва мрака. Потъналият в дълбок сън човек става неспокоен. Примигва с очи срещу искрящото слънце, протяга се, прозява се, за да започне след това, отпочинал и пълен с енергия, своята всекидневна работа.

Какво е станало, докато той е спал? През нормалното време за сън от осем часа тялото се е пречистило от натрупаната умора. Клетките, особено нервните, са се подновили, т.е. починали са си. Тялото се е изпълнило до нормалната си големина. Тъкмо това обтягане изразява най-ясно нуждата на човешкото тяло от почивка.

Мнозина няма да повярват, но вечер човек е по-нисък, отколкото сутрин, след ободряващ сън. През деня натискът на човешкото тегло предизвиква сплескване на прешлените и на хрущяла на ставите на долните крайници, както и спадане на свода на крака. По този начин през деня височината на човека се намалява средно с 3 см. При тежко натоварване и уморително ходене това намаляване достига дори до 5 см.

Но и кожата се нуждае наложително от продължителен, естествен сън, за да може да се възстанови от умората. Погледнете лицето си, след като сте прекарали една нощ без сън или в танци. Кожата изглежда сива и повяхнала, при което най-засегнати са местата около очите (хлънтали очи, бръчки).

При значителна консумация на алкохол в задимени помещения, тези неприятни явления изпъкват още повече. Тогава проличава още по-ясно липсата на чист въздух и сън.

Ако човек направи заключението си от тези бележки, всеки ще се постарае да спи здраво и достатъчно, на чист въздух. Само така можем да определим съня като извор на подмладяване. Не можем да постигнем ефекта на съня с никакви козметични средства. Със здрав сън и тяхна помощ, обаче, можем да поддържаме дълго тялото си младо и жизнено.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.