Влияе ли на зрението четенето на тъмно?

0
719
прегледа
очила

Ако някога сте чели книга под завивките с помощта на фенерче, може би сте предупреждавани, че това натоварва и уврежда зрението. Общото мнение е, че четенето на тъмно е вредно за очите. Други са на мнение, че това е мит. Ако погледнем, обаче задълбочено на въпроса, ще разберем, че това не е съвсем така.

Как работят очите?

Късогледството означава, че човек може лесно да види нещата, които са близо, но обектите в далечина, като броя на автобусите или реклама на билборд изглеждат неясни. Носенето на очила или контактни лещи решават проблема, но не дават отговор на въпроса защо някои хора развиват късогледство в детството, а други не.

Очите ни са създадени така, че да се адаптират умело към различни нива на осветеност. Ако се опитвате да четете в мрака, вашите зеници се разширяват, за да може повече светлина да попадне в ретината. Клетки в ретината, наречени “Пръчици” и “Колбички”, използват тази светлина, за да предоставят информация на мозъка. Ако сте в тъмна стая, например, този процес ви позволява постепенно да свикнете с тъмнината, която в началото ви се струва като пълен мрак. Ако изведнъж светлината се увеличи, тя се чувства непоносимо ярка, докато зениците отново се коригират.

Същото се случва и при четенето на тъмно, когато напрягате очите си. Очите се коригират, но при някои хора, това води до главоболие след време. По същият начин, когато се вглеждате в близък план, когато четете или шиете, окото се настройва. Мускулите се удължават в района, познат като стъкловидна камера – голямата желатинова част на очната ябълка, която се намира между лещата и ретината.

Липсват категорични доказателства

За съжаление, няма много проучвания, които да изследват дългосрочните ефекти на четенето на тъмно.

Британско изследване от миналата година, например, твърди, че работата близо до очите, може да повлияе на появата на късогледство при възрастни.

В други региони на света, където има по-висока степен на късогледство сред учащите, кара учените да мислят, че това е така поради дългите часове на учебния процес.

Генетично късогледство

Всички географски различия в степента на късогледство, може да отразява генетични различия. Има изобилие от доказателства, че гените, които се наследяват от родителите са основен фактор в късогледството. Ако и двамата родители са късогледи има 40% шанс и вие да сте късоглед. Ако родителите ви имат добро зрение, рискът пада до 10% шанс.

При дебатите, все пак, не бива да се пренебрегват и други усложняващи фактори. Може да се твърди, че родители, които са учили много като деца и са стигнали до носене на очила, има вероятност да насърчават децата си да правят същото, като генетичната асоциация ще се прояви по-силно, отколкото е ефекта й в действителност. Или може би някои деца наследяват чувствителност към проблеми с очите, която се проявява, когато те са млади.

Доналд Мути и колегите му в Съединените щати се опитват да разделят тези усложнения в едно проучване, проведено в Калифорния, Тексас и Алабама. Те открили, че няма доказателства за генетична предразположеност и е установено, че децата на родителите с лошо зрение не са прекарвали повече време, четейки отблизо книги, отколкото другите деца. Наследствеността, според изследователите, е по-силен фактор.

Околната среда

С такова разнообразие от проучвания и изводи е трудно да се заключи. Генетиката несъмнено оказва по-голямо влияние върху степента на късогледството, но доказателствата предполагат, че факторите на околната среда също имат роля и не могат да бъдат пренебрегнати. В крайна сметка, без значение колко е малък ефекта на околната среда, е по-лесно тя да бъде променена, отколкото нашите гени.

Най-важното, което можем да кажем в момента е, че играта навън изглежда е от полза за очите на малките деца, които трябва да учат при добра осветеност, за да се избегне напрежението на очите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.