Малко приходи от Google Adsense

0
2071
прегледа
гугъл

Приходи от Google Adsense

Всеки, който е управлявал сайт е правил опит да получи приходи от Google Adsense. Тази статия е за тези потребители, които са разколебани дали програмата е най-подходящия избор за тях. Безспорно, всеки притежател на сайт или блог е преминавал през такъв етап. Тези, които нямат много посетители и тези, които имат хиляди посещения, но нямат добри приходи, са си задавали един и същ въпрос.

Преди да се пуснете в нова авантюра, като изберете друга мрежа, чийто реклами да публикувате, имайте предвид посочените проблеми, които трябва да решите, независимо от кой доставчик на „pay per click“ реклами сте избрали.

Ако имате незадоволителни приходи от Google Adsense, имайте предвид следното:

Трафик и дневни посещения

Няма как да печелите много пари от реклама, ако нямате голям трафик и посещения на сайта си (поне няколко стотин на ден). Независимо в коя програма участвате, това е задължително условие. Ако не отговаряте на това условие, замислете се дали съдържанието Ви не е малко (не очаквайте пари от блог с 10 статии, стига в тях да няма формула за нов вид енергия или числата от лотарията).

Оптимизация

Ако имате много статии, но нямате много посещения, проверете дали сайта Ви е оптимизиран за търсачките (SEO), за да се подрежда на първите страници при търсене по някоя фраза. Ако не можете да се справите сами, потърсете специалисти в областта.

Растежът на мухоморките

Възможно е да имате много публикации и сайта Ви да е оптимизиран, но да сте избрали лоша ниша или много конкурентни фрази. Ето няколко примера: няма как да създадем сайт на английски, който да измести някоя конкурентна фраза, като например Windows, mobile, software и др., без това да коства много усилия и средства. Обратното също е валидно.

Ако сайтът ни е свързан с тематика, която не интересува особено аудиторията, като например „растежа на мухоморките“, колкото и да оптимизираме сайта и той да е на челни позиции, едва ли ще привлечем особено голям трафик. При такива сайтове е възможно Google Adsense да не може да избере подходяща реклама и да показва Public service ads (PSA), които не дават доходи, дори и да кликне върху тях някой.

В този случай ще трябва да публикувате съдържание, което да съдържа високо таргeтирани фрази. За целта може да използвате различни инструменти, които показват колко конкурентна е дадена дума или да потърсите из форумите за високо таргeтирани фрази.

Разположение и размер на банерите за повече приходи от Google Adsense

Да предположим, че имате уникално съдържание, сайта е много посещаван и е на челни позиции в търсачките, но въпреки това печелите някакви дребни центове. Този вариант е възможен и отново е свързан с нишата (тематиката на съдържанието) на сайта Ви.

Ако привличате много потребители, които имат голям опит в областта на уеб, то тогава те знаят за банерите на Google Adsense и едва ли ще кликнат на рекламите Ви. Това ще доведе до голям трафик, но ще занижи CTR (Click-Through Rate Броя на кликванията върху една реклама към броя на показванията й, напр. при 10 клика на 1000 показвания – CTR = 1%). В този случай се прилагат „трикове“, които все пак трябва да не нарушават правилата на Google Adsense. Задължително е да експериментирате с различни размери на рекламата и най-вече с нейното разположение.

Вмъквайте блоковете с реклама между съдържанието, като по този начин ще получите кликове от случайно позициониране на мишката върху рекламата. Поставяйте реклами – links на места, където обикновено се поставят менюта. Поставяйте рекламни блокове около активни за потребителите полета и бутони, като например плеъри на видео, форми за попълване и др.

Ако знаете чужд език и сте решили, че единствените Ви приходи ще са от pay per click програми, то задължително публикувайте статии и на друг език. От опит споделям, че при клик на една и съща статия, на български език се изплащат 0.03 цента, а на английски 0.40 цента. Разбира се, това е заради по-голямата конкуренция на английски език, при която рекламодателите заплащат повече за дадена фраза.

Стабилност и скорост на сайта

С няколко думи можем да заключим, че с подходящо и обновяващо се съдържание, оптимизация, правилно разположение на рекламите, може да се привлекат добри приходи от всеки доставчик и мрежа на реклама, включително и Google Adsense.

Нека не подценяваме и постоянният мониторинг. Възможно е в някои часове на денонощието, сайтът ни да не може да отговори на много от заявките. За целта намерете подходящо средство, което да Ви алармира ако има подобни сривове и да отчита продължителността им и обстоятелствата, при които са се случили.

Такава безплатна услуга, може да използвате, като се регистрирате на http://www.internetseer.com. Ако това се случва често оптимизирайте сайта си като използвате някакви кеширащи програми, оптимизирате кода на скриптовете, смените плана си с по-скъп или увеличите ресурсите на сървъра.

Бързото зареждане на страниците Ви също играе голяма роля в алгоритъма на търсачките, като Google, например. Изберете подходяща хостинг услуга, като преди това се консултирайте с поддръжката на хоста. Компетентно мнение и идеален баланс между цена/услуга може да намерите при хостинг компанията ICN.

Ако знаете други начини да увеличите приходите си от Google Adsense, ще се радвам да ги споделите с потребителите на блога.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.