Към нова идея, като към първа среща

0
1146
прегледа
Нова идея

Когато бъде осеян от нова идея, обикновено човек се държи като влюбен. Говори приповдигнато и с плам, гледа позитивно и бърза да „Я“ покаже пред приятелите си.

Нека, обаче, не забравяме, че добрата идея – е реализираната идея. Ако погледнем някои от преуспелите IT гиганти, ще намерим сред тях примери, които са загърбили първоначалните си намерения и са тръгнали в съвсем различна посока. Google, например, са започнали с идеята да продават храна онлайн. Марк Зукърбърг е измислил проста закачка с реализирането на платформа, позволяваща сравняване и харесване на снимки на свои състуденти (така поне е представено във филма). Бил Гейтс е станал собственик на Майкрософт, тъй като е имал малко повече джобни пари от останалите си колеги, които са закупили незначителни дялове от все още не дотам перспективната фирма. Това са историите на големите, чийто успех е предопределен от благоприятна среда, новаторско време и късмет.

Но на какво да разчитаме ние, когато реализираме идеите си?

Вярвайте във Вашата нова идея

Първото условие, за да постигнем успех е да вярваме в идеята си, да сме убедени, че нейното реализиране е важно за нас. Доходите са резултат, който е производен на отношението ни към идеята и трябва да е второстепенна цел в началото. Мислете за идеята си като за нова връзка в живота. Опознавайте я, анализирайте я, давайте й шанс и не бързайте.

Не бързайте да презентирате и да се хвалите с новата си идея

Искам да споделя скорошният си провал при реализирането на проект на WordPress. Когато на един дъх създадох, администрирах и понапълних със съдържание един нов сайт, аз го споделих в посещаван форум и в социалните мрежи, за да получа бързо отзвуци от страна на хората и сайта да посрещне първите си потребители. Дори помолих приятелите си да посетят сайта и да разпратят покани за посещение на други свои приятели. Това бързане, също като пребързването при флирт или на първа среща, ми изигра много лоша шега. Когато влизах в сайта, при мен всичко беше наред, тъй като аз използвах администраторската си парола. Модулът за регистрация на нови потребители не работеше, както и кеширащия модул зареждаше стара версия на сайта за нерегистрирани потребители, тъй като не бях изчистил кеша. Много хора посетиха сайта, но за жалост, повече никой не се завърна, заради моето нетърпение да представя идеята си на аудиторията и да се похваля.

Разчитайте на професионалисти

Ако сте от хората, които сами си администрират сървъра, структурират си сайта, стилизират го, създават си лого и видео-презентация, попълват съдържанието на сайта, то най-вероятно сте човек, който няма отношение към своята нова идея.

Това може да се сравни като явяване на първа среща в неподходящо облекло или неадекватно поведение при флирт. Нима сте виждали готвач, който сам си произвежда продуктите и подправките? Със сигурност самите Вие не харесвате особено логото си, правите компромис с несъразмерното разположение на елементите, рестартирате сървъра през час, защото не знаете какво точно го забива. А дали и потребителя ще направи такъв компромис, за да угоди на Вашата нова идея?

За да увенчаете идеята си с успех – задължително се доверете на професионалисти!

  1. Поръчайте си лого в някои freelancer сайт. Има и български такива, така че цената ще Ви е по джоба. Нима отивате на среща с увяхнали цветя?
  2. Доверете се на уеб дизайнер, за да направи сайта Ви привлекателен. Наистина това е без значение за търсачките, но ще изградите имидж пред потребителя.
  3. Оптимизирайте сайта си, така че търсачките като Google, да го индексират на по-горни позиции. Не забравяйте, че 90% от трафика на целевата Ви аудитория идва от търсещите машини. Доверете се на SEO професионалист.
  4. Дори и да сте чували за Linux, Unix или Centos, не забравяйте, че пулсът на вашата идея зависи от работоспособността на сървъра, върху който сте инсталирали сайта си.

Доверете се на професионалисти, които да администрират, осъществяват мониторинг и поддръжка на сървъра. Познавам разработчици на сайтове, които поради некомпетентност и лошо системно администриране, поръчват по-високи хостинг планове и ресурси, които реално не са им необходими. Прекъсването на работата на сървъра или бавното зареждане на сайта е като да закъснееш на първа среща. Не е ясно как ще реагира новото Ви гадже, но Google няма да търпи подобно поведение. Ако все пак имате някакви познания, споделете ги с IT консултанти, като по този начин ще получите професионални насоки с по-малко вложения, както и не жалете средства за специалисти, които се занимават с поддръжка на сървъри.

Накрая нека заключим, че ако демонстрирате уважение към Вашата идея, може да Ви се получи още от първия път!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.