Защо кихаме и знаем ли причините, водещи до кихане?

0
1111
прегледа
кихане

Какво е кихането?

Кихането е внезапен рефлекс, който протича звучно и при който се отделя въздух през носа и устата.

Носът осигурява основния път, когато вдишания въздух влиза и се предвижва до долните дихателни пътища. Изхождайки от тази позиция, това предлага множество благоприятни функции.

По тесните проходи се влива въздушен поток с голяма турболенция. Това на свой ред увеличава турболенцията при взаимодействието между въздушния поток и носната лигавица, което позволява обмен на топлина, влага и изчистването на заседнали или други частици.

Кихането е физиологична реакция на дразнене на лигавицата на дихателната епитела на носа. Процесът обикновено започва с освобождаване на химични вещества като хистамин и левкотриени. Тези вещества са произведени от възпалителни клетки, еозинофили и мастоцити, които обикновено се срещат в рамките на носната лигавица.

Освобождаването на химични вещества може да се предизвика от вирусни инфекции на дихателната система, частици, алергени (вещества, които предизвикват алергични реакции) или физически дразнители като дим, замърсяване, парфюми и студен въздух.

Алергичните реакции с носната лигавица изискват наличието на IgE (специфични антитела за елерген). Това води до изтичане на течност от носа, причинява симптоми на запушване на носа. Освен това се стимулират нервните окончания, което води до усещането за сърбеж.

В крайна сметка, стимулирането на нервните окончания води до активиране на рефлекс в мозъка. Нервните импулси пътуват надолу по нервите, контролиращи мускулите на главата и шията, а това води до бързото експулсиране на въздуха.

Как протича процесът на кихане?

Високата скорост на въздушния поток се постига чрез натрупване на налягане във вътрешността на гръдния кош, със затваряне на гласните струни. Внезапното отваряне на струните позволява въздуха под налягане да се стече обратно нагоре по дихателните пътища, изхвърляйки дразнителя. Това помага за премахване на дразнещите частици в носа. Въпреки това, процесът е начин да се разпространяват заразни болести по въздушно-капков път, като например настинка и грип.

На разположение са различни лекарства, които да контролират тази реакция. Антихистамините действат главно чрез блокиране на действието на хистамин рецептори, разположени върху кръвоносните съдове на носа. Деконгестантът стимулира рецептори, разположени на същите съдове, предизвиквайки свиване и намаляване на задръстванията. Актуални назални стероиди се използват при алергични пациенти, за да се намали броят на възпалителните клетки и в крайна сметка да се потисне освобождаването на хистамин.

Все още науката не може да обясни, защо вглеждането в светлинни източници, като например слънцето, ускорява реакцията. Както и защо не можем да кихаме с отворени очи? Опитайте!

Защо затваряме очи при кихане?

Първо да поясним, че това е една от големите загадки на науката, но тук ще се опитаме да дадем някакво обяснение.

Кихането е спонтанно. Малки частици като полени и прах се носят в носа и дразнят лигавицата, като предизвикват цяла поредица от реакции. Технически погледнато, когато дразнителите са в контакт с нашата носова лигавица, задейства троичния нерв, който изпраща сигнал към най-долната част на мозъка – малкия мозък. Гърдите се разширяват в отговор, дробовете се пълнят с въздух и се предизвиква кихане. Когато кихаме, изхвърляме около 5000 капчици слуз и въздух със скорост до 160 км/ч.

Нашите клепачи се затварят като част от тази реакция, но е загадка защо. Счита се, че това е рефлекс, подобен като свиването на крака при почукване на коляното. Един от възможните отговори е, че клепачите се затварят, за да не попаднат в очите ни микроби. Очите може да се затварят, понеже при реакцията се стягат неволно цяла поредица от мускули. Друг възможен отговор е да се преодолее очното налягане, което се образува при кихане.

Има разбира се и шеговити отговори, като например, за да не видим критичните погледи на останалите, когато кихнем на неподходящо място или ако не закрием устата си с ръка.
Ако се сещате за други отговори, молим споделете!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.