Работещите на смени рискуват диабет

0
683
прегледа
работници

Работещите на смени, получават твърде малко сън в грешното време на деня. Това може да увеличи риска от диабет и затлъстяване, според изследователи.

Екипът призовава за повече мерки за намаляване на въздействието при работа на смени, след резултатите от тяхното изследване.

Изследването е проведено върху 21 души, включително по време на сън и хранене.

Резултатите, публикувани в „Научно-приложна медицина“ показва, че отсъствието на нормален сън, принуждава тялото да води борба, за да контролира нивата на захарта.
Някои от участниците дори показали първите симптоми на диабета, в рамките на седмици.

Работата на смени е свързана с редица здравословни проблеми.

Ниски нива на инсулина при работещите на смени

21 участници, които нямат никакви здравословни проблеми, започват с 10 часов сън през нощта. Това е последвано от три седмици на смущения в съня им.

Продължителността на деня е бил удължен до 28 часа. Това създавало ефект, подобен на летене със самолет, в различен часови пояс. На участниците е било позволено да спят само 6,5 часа, при 28-часовия работен ден, което се равнява на 5,6 часа при нормален ден. Те също живеели в приглушена светлина, за да няма тялото възможност да настрои биологичния си часовник.

По време на тази част от изследването, нивата на захарта в кръвта се увеличили значително „веднага след храна“ и по време на закуска през деня.

Изследователите установили, че са били произведени по-ниски нива на инсулин – хормон, който обикновено контролира кръвната захар.

Нивата на захарта на трима участници били толкова високи след храна, че са били класифицирани като „диабет“.

Очертал се и риск от наддаване на тегло, тъй като функциите на тялото се забавили.

„Отчетохме 8%-ов спад на метаболизма при нашите участници… това се сравнява на 12,5 килограмова увеличение на теглото в продължение на една година“, пишат изследователите.

Изводи

Водещият изследовател д-р Орфеу Букстон казва: „Смятаме, че тези резултати подкрепят изводите от проучванията. Те показват, че при хората в състояние на диабет, работещите на смени, които остават будни през нощта, вероятността да прогресира до пълен диабет е по-голяма от работещите през деня“.

„Тъй като работниците, които полагат нощен труд, често им е трудно да спят през деня, те са изложени на по-голям риск, в следствие на разстройване на биологичния часовник на тялото от нощната работа и недостатъчния сън през деня“.

„Доказано е, че получаването на достатъчно количество сън е важно за здравето, и че сънят трябва да бъде през нощта, за да има добър ефект.“

Изследователската група, призовава за повече усилия за намаляване на въздействието върху здравето при работещите на смени.

Д-р Матю Хобс, ръководител на научните изследвания на диабет във Великобритания, казва: „Това е едно интересно проучване, което показва, че при екстремни условия, включващи лишаване от сън и при промяна в биологичния часовник, участниците произвеждат по-малко инсулин и следователно по-високи нива на кръвната захар, отколкото при условия на нормален сън и нормално ежедневие“.

Той предупреждава, че лабораторните условия не са същите като работните нощи.

„Ясно е, че това не се равнява на нормалната обстановка при работещите на смени, които са в състояние, например, да използват ярко осветление, когато не спят“.

„В проучването също така участват само 21 души. Поради тези причини, не е възможно да се заключи, че констатациите ще се трансформират в реални условия в по-широката общественост“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.