Защо стареем и умираме?

0
1015
прегледа
Стареене

Как стареем?

Докато човек е жив, той постоянно остарява с всеки изминал ден. Може да не забелязвате този процес, но той е факт, ние постоянно стареем. Когато сме на двадесет и няколко години, повечето от нас отчитат ефекта на този процес като добър. Когато сме на двадесет години, остаряването означава много повече свобода и много приключения. Физически, ние сме на върха на съвършеното здраве.

В нашето трето десетилетие, ние започваме да се наслаждаваме на ползите от стареенето, когато, освен че тялото ни и мозъка ни са в страхотна форма, ние сме почерпили мъдрост и опит в живота. Но идва време, може би в нашето пето или шесто десетилетие, когато остаряването започва да води до някои негативни ефекти, които ние не харесваме. Ние не сме физически „годни“, както сме свикнали да бъдем.

Получаваме болки и страдаме от заболявания. Не можем да се възползваме от досегашните си „услужливи“ мозъци и често забравяме. Красивото съвършенство на младостта си е отишло. Защо това е така?

През вековете хората са се чудели как телата се развиват от една малка оплодена яйцеклетка, новородено бебе, малко дете, тинейджър и достигане до зряла възраст. Огромен брой от много сложни промени в телата ни трябва да се случат перфектно, за да се постигне това. След като се превърнем в съвършени млади същества, защо не можем да останем такива? Защо трябва да стареем по-нататък? Можем ли да спрем този процес?

Защо стареем, според науката

Хората, както и учените приемат стареенето за даденост. Учените считат този процес за естествен и не намират нужда да го изследват подробно във времето. Напоследък все повече научни изследвания се насочват към темата за стареенето. Учените се опитват да разберат как и защо ние стареем и опитват да забавят този процес, дори да го спрат. Ако се намерят нови начини да се продължи физическото и психическото здраве, ползите за обществото ще бъдат огромни. Въпреки, че всички от нас искат да живеят дълго време, никой не иска да прекара последните години във физическа болка и страдание или психически упадък.

Учените са успели да идентифицират някои от факторите, които влияят на процеса на стареенето, както и нови знания се натрупват с бързи темпове. Бяха предложени десетки теории, които обясняват стареенето, но изглежда, че застаряването на хората е много сложен процес и няколко процеса са взаимосвързани. Ето някои от сегашните теории, които се опитват да отговорят защо стареем:

Теория Hayflick Limit

Двама учени през 1960 г. забелязват, че много от човешките клетки се разделят ограничен брой пъти, след което спират. Ако клетките са добре нахранени, те се разделят по-бързо. Клетките на тялото може да имат вградена генетична програма, която им казва да не се възпроизвеждат повече.

Теория на свободните радикали

Свободните радикали са молекули или атоми, които имат един свободен електрон. За да бъдат електрически балансирани, тези молекули или атоми вземат електрон от близкия атом, създавайки по този начин друг свободен радикал, като в крайна сметка в резултат на каскадната верига се увреждат клетките и органите. Образуването на свободни радикали не може да обясни всички симптоми на стареенето и вероятно не играе важна роля за ускоряване на клетъчните щети. Свободните радикали са неизбежни. Те са неизбежна последица на живота във физическото тяло. Все пак, има стъпки, които можем да предприемем, за да се забави натрупването на свободни радикали, като избягване на замърсители, консумиране на много пресни плодове и зеленчуци.

Теория на теломерите

Теломерите са специални видове химикали, които изглежда имат способността да защитават хромозомите, вътре в клетките ни. Всеки път, когато нашите клетки се делят, теломерите стават по-къси и по-малко способни да защитават хромозомата. Това може да обясни защо клетките в крайна сметка се повреждат и умират. Учените в момента се опитват да разберат как да поправят теломерите и да спрат увреждането на клетките.

Гликиране

Когато протеините в тялото ви реагират с над кръвната захар, протеините се повреждат. Този процес е известен като гликиране. Тези протеини, увредени от захарта могат да допринесат за разграждането на много други системи в организма. Хората, които имат диабет или проблеми с инсулинова резистентност са особено уязвими по отношение на вредата от гликиране, в резултат от аномалии в нивата на кръвната захар. Ако това се окаже вярно, че гликирането играе важна роля в причиняването на негативните последици от стареенето, може да сме в състояние да го забавим, като избегнем прекалено високите нива на кръвната захар.

Ето и някои други фактори, които играят роля при стареенето – Ние преживяваме резкия спад в производството на хормони в нашите късни години. Нашето тяло става по-малко ефективно при детоксикация. ДНК в нашите клетки се поврежда. Животът през годините ни излага на въздействието на стреса и токсините в околната среда от въздуха, храната и водата, което разтройва ремонтната функция на нашето тяло. Това са някои от обясненията защо стареем, но това не е пълната картина. Към настоящият момент, ние не знаем всички причини за този процес. Все още няма измислен ефективен начин, чрез който магически да спрем неблагоприятните ефекти на стареенето. Ако учените могат да забавят процеса, ние ще бъдем в състояние да прекараме още много щастливи години, живеейки, като същевременно се запази добрата форма на физическото и психическото ни здраве.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.