Защо мъркат котките? Митове за котки.

0
3826
прегледа
котки

Какво кара котките да мъркат?

В течение на еволюцията, мъркането вероятно е предоставяло някакво предимство за котките. Някои видове произвеждат мъркането като глас. Домашните котки мъркат най-забележимо, когато котката кърми котенцата си или когато хората влизат в контакт чрез хранене или галене.

Някои предполагат, че мъркането на котката е израз на удоволствие. Други мислят, че е средство за комуникация с малките котенца. Истината е, че мъркането на котките се проявяват повече при стресови моменти в техния живот. Котките често мъркат по принуда, като например при среща с ветеринарен лекар или когато се възстановяват от контузия. Това означава, че не винаги мъркащите котки са доволни от обстоятелствата, при които са поставени. Тази загадка е довела изследователите да разследват как котките мъркат, като дебатите все още не са категорично аргументирани в една посока.

Учените са доказали, че котките произвеждат мъркането чрез периодични сигнали на ларинкса и диафрагмалните мускули. Котките мъркат по време на вдишване и издишване, последователно при честота 25 и 150 херца. Различни изследвания са показали, че звуковите честоти в този обхват може да подобри плътността на костите и насърчаване на изцеление.

Котешки митове

Тази връзка между честотите при мъркането на котките и по-доброто заздравяване на костите и мускулите, може да предоставя помощ и за някои хора. Загуба на костна плътност и мускулна атрофия е сериозен проблем за астронавтите по време на продължителен период на нулева гравитация. Техните мускулно-скелетни системи не се възползват от нормалното напрежение на физическа активност, включително рутинното изправено или седнало положение, което изисква сила.

Тъй като котките са адаптирани да пестят енергия чрез дълги периоди на почивка и сън, е възможно мъркането да е механизъм, който стимулира мускулите и костите, без необходимост от много енергия. Устойчивостта на котката е създала мита и легендата, че котките имат девет живота, както и че „котките могат да се сглобят, ако са поставени в една стая със всичките си части“. Мъркащите могат да дадат аргументи за тази котешка митология.

Опитомяването и отглеждането на котките се наблюдава сравнително скоро, в сравнение с други домашни любимци и опитомени от човека видове. Въпреки това, мускулни и костни аномалии при котките не се наблюдават, в сравнение с по-силния хищник роднина, домашното куче. Може би мъркането при котките помага за облекчаване на условията на дисплазия или остеопороза, които се срещат по-често при техните братовчеди.

Въпреки, че е изкушаващо да се каже, че котките мъркат, защото са щастливи, по-правдоподобно е, че мъркането на котката е средство за комуникация и потенциален източник на самолечение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.