Големите вилици, водят до по-малка консумация

0
759
прегледа
вилица

Изследователите са извършили завидна теренна работа в италиански ресторант. Те открили, че когато вечерящите гости се хранят с големи вилици, оставят повече храна не изядена. Това, обаче се случва, ако в таблата е имало достатъчно количество храна.

Публикация от 13 юли 2011 г., в списание за проучване сред потребителите, написана от авторите Арул Мишра, Химаншу Мишра и Тамара Мастърс, гласи, че вечерящите, въоръжени с големи вилици, ядят по-малко от големите плата. От друга страна, когато ядат от малки плата, големината на вилицата не е от значение.

Експериментът

Авторите са отишли в известен, местен италиански ресторант, за да направят експеримента в нормална среда. Поднасяйки храната, те поставяли бележки на дъното на таблите, за да се маркират кои от гостите вечерят с големи вилици и кои с нормални.

Изследването продължило два дни, като се отбелязвало и кои от вечерящите гости консумират алкохол, за да се игнорират от резултата. Изводите потвърдили, че хранещите се с голям размер вилици, връщат повече не изядена храна.

Едно от обясненията е, че подсъзнателно по-големите вилици внушават, че сте консумирали достатъчно храна, което води до засищане с по-малко. Констатирало се, обаче, че когато количеството на храната не е голямо, размера на вилицата не е от значение.

Общо взето, експериментът показва, че колкото са по-пълни очите, толкова по-малко пълним стомасите. Т.е. богатото количество храна за очите, въоръжени с големи вилици в ръце, ние ще се храним по-здравословно.

Авторите отбелязват, че съветите на бабите ни разказват „да се консумира на малки хапки„, но да не забравяме да дъвчем добре, така че тялото ни да има достатъчно време, за да уведоми, че вече сме се заситили и не е необходимо да консумираме повече. Друг съвет, който сме получавали от бабите е да „не се поставят лактите на масата„, но виждането на Арул Мишра, Химаншу Мишра и Тамара Мастерс е, че в този забързан свят, никой няма време да дъвче дълго, така че вземайте голямата вилица.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.