Акулите не виждат червения цвят

0
1188
прегледа
акулите

Едно ново изследване на учени в Австралия показва, че акулите не виждат техния свят, както го правим ние.

Какво представлява светът през очите на акулата? Това са поискали да разберат изследователи в Австралия. Те използвали инструмент, наречен микроспектрофотометър. С него измервали светлочувствителните клетки в очите на няколко вида акули.

Проф. Нейтън Харт, който е ръководител на изследването, обяснява своите резултати в прессъобщение от Университета на Западна Австралия.

Хората имат три конусовидни видове клетки, които са чувствителни към синя, зелена и червена светлина. Съответно, чрез сравняване на сигналите от различните видове конуси, имаме цветоусещане. Въпреки това, ние откриваме, че акулите имат само един тип конуси, което означава, че те нямат цветно зрение.

Какво виждат акулите

Но дали това означава, че акулите виждат в черно и бяло? Вероятно не, но те са със сигурност далтонисти. Изследвания на американския флот са открили, че някои видове акули са по-привлечени от жълтия цвят. Това породи опасения, защото те искаха да снабдят своите моряци с жълти спасителни жилетки, за да ги направи по-забележими по време на спасителни операции.

Трудно е да се каже точно какво вижда акулата, но се оказва, че те различават обектите, според контраста им на фона. Това би могло да помогне на учените да измислят как да направят риболовните примамки, така че да са по-малко привлекателни за акулите, което да доведе до намаляване на броя на акулите, убити като страничен улов в риболовната промишленост.

Разбирането как виждат акулите, също може да допринесе за намаляване на броя на нападенията над хората. Един от видовете в проучването е акула бик – те обитават плитките мътни води и често са замесени в нападения срещу хора.

Сега ние знаем малко повече, казва д-р Харт. Това може да даде възможност да се създаде бански костюм и костюм за сърф, които да имат по-нисък визуален контраст за акулите, следователно, ще са по-малко „атрактивни“ за тях. В крайна сметка, повечето нападения на акули се смята, че са в резултат на любопитство от страна на акулата, която е била привлечена от необичайния стимул, отколкото в резултат на умишлена засада.

Акулите са в беда. В целият свят, техните популации падат до опасно малък брой. Голяма вина за това има прекомерния улов на риба. Като хищник, акулите играят ключова роля в морските среди и тъй като техния брой намалява с обезпокоителни темпове, това вече се забелязва по хранителната верига. Така се нарушава добре усъвършенствания в продължение на милиони години естествен баланс.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.