Колелото – Най-значимото и древно откритие

0
1245
прегледа
Колело

Откриване на колелото

Колелото е най-древното откритие, използвано и днес, без никакъв аналог. Модерните технологични постижения са резултат от работата на известни учени, незнайни находчиви изследователи, изпреварили времето си и случайни открития. Научните изобретения се използват в различни сектори на обществения живот. Сложно е да се определи кои от тях са по-важни. Някои са с голямо значение за съществуването ни, особено тези в областта на медицината. Други отдавна за изживели историческото си значение. Колелото, обаче, е едно от откритията, което се използва хилядолетия и отсъствието му би ни върнало към праисторически времена. Нищо друго не е дало такъв тласък на научния прогрес, както бързия транспорт на стоки, лесното предвижване на хора и механичното предаване на движение при зъбните колела. Всичко това е възможно благодарение на колелото.

Най-старите известни сведения за използване на колелото, датират от 5 хиляди години пр.н.е в Месопотамия. Предполага се, че още по-рано са използвани цилиндрични дървени трупи, за да се поставят под товарите при транспортиране. Най-старото изображение на колело, използвано за транспортно средство е намерено в днешна Полша, което датира към средата на 4-то хилядолетие пр.н.е.

Приложение на колелото

Колелото е направило революция във военното дело. Египетските и гръцките колесници са всявали ужас сред враговете им. В Европа то се разпространява през 4 хилядолетие пр.н.е.

През вековете колелото е усъвършенствано многократно, за да достигне днешните си разновидности. Трудно е да се изброят всички области, в които то се използва, но най-важната е транспорта.

Може да се каже, че откакто човек е на „колела“, това не само е променило живота му, но му е дало възможност да изменя средата, в която живее.

Интересен е и абстрактният смисъл, което придава колелото. То се свързва с всички процеси на цикличност и кръговрата на живота. Трябва да се признае неговият принос не само към материалния, но и към духовния свят на човека.

Трудно е да си представим бъдещето, когато колелото ще излезе от употреба. Това ще бъде съвършено нов свят, в който човека или ще направи сериозен скок в технологиите, или ще отстъпи назад в развитието си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.