Коя е опасната сила на звука

1
3964
прегледа

Сила на звука

Обикновено, след краят на концерт или излизайки от диско-клуб, ние чуваме остатъчно бръмчене или шум в ушите. Това е знак, че сме се подложили на прекомерно висока сила на звука. Същото се случва и от други източници на шум, например много от електрическите инструменти са с много голяма сила на звука. Дори и тежкият трафик има високи нива на сила на звука, които могат да представляват заплаха за слуха ни.

Дори не се налага звуците да бъдат оглушително интензивни, за да бъдат вредни за слуха.

Интензивност на звука

Скала зна звука

Учените измерват силата на звука с единици, наречени децибели dB (DESS-ih-buls). Скалата на децибелите не е линейна. Вместо това, всеки следващ децибел се равнява на увеличаване с 10 пъти силата на звука. Нула децибела е най-тихия звук, който един млад човек, с нормален слух може да чуе. Счита се, че сила на звука над 85 dB носи риск за слуха ни. Има изработена схема, която предупреждава, че времето, за което трябва да се подлагаме на сила на звука над 85 dB се дели на две, на всеки 3 dB. Така например, времето за което трябва да се излагаме на 85 db шум е 8 часа. Максималното време, при което трябва да сме изложени на 88 dB (+3 dB) е 4 часа и т.н. При нива 115 db, максималното време вече е .46875 минути или около 30 секунди.

Шумът в околната среда

Човешкото ухо е много чувствително. То може да чуе шепот със сила 10 dB или опасно шумолене в тиха гориста местност. Но днес, малко хора живеят в такава тиха среда. Дори в библиотеката, където хората шепнат и се чува само разлистване на книги, силата на звука може да е 35 dB. Външният трафик и хората по улиците могат да повишат силата на звука до 40 dB.

В съвременните кухни, сред електрическите уреди, миялни машини, перални, звука от течащата вода, шума може да достигне до 80 или 90 dB.

На открито, силата на звука е още по-силна. Силата на шума от умерено градско движение може да достигне 70 dB. Преминаващите влакове увеличават шума до 100 dB. Диско клубовете или излитащи самолети на разстояние 500 м, могат да бомбардират нашите уши със 120 dB. На палубата на самолетоносачите, когато изстребителите кацат има 140 dB сила на звука.

Как реагира ухото

Структура на ухотоЗвукът пътува из въздуха във форма на вълни, които се разпространяват и повтарят. Тези вълни упражняват натиск върху чувствителна тъкан на ухото, която вибрира и предава сигнали към мозъка.

Звукът има две основни характеристики. Първата е неговата стъпка или честота. Честотата варира от висока, като чуруликането на птица до ниска, като ударите по туба. От гледна точка на здравето, обаче, по-важна е втората характеристика, а именно енергията (силата) на звука, измервано в децибели.

Външното ухо е оформено като рог. То събира звуците като фуния и ги предава на вътрешното ухо. Ossicles се наричат трите най-малки кости в тялото, които предават звука на охлюво-образна структура, пълна с течност. Тя се нарича ушна мида. Вътре има микроскопични клетки, като коса. Те съдържат пакети от малки фоликули, подобни на нишки, които се развяват напред, назад, трептейки в синхрон със звуковата вълна. Тези трептения се предават на мозъка, които ние възприемаме като звук.

Тези клетки са много крехки. Силен звук може да ги повреди или да ги унищожи напълно. Когато тези клетки умират, хората губят способността си да чуват или да разпознават звуците. Клетките, които отговарят и регистрират високите звуци, са склонни да умират по-рано. Ранен признак на проблем със слуха е невъзможността да се чуват по-високи звуци.

Точно като клепача, който се затваря по рефлекс, когато сме изложени на силна светлина, за да предпази очите, мускулите в ухото се опитват да затворят входа, за да предпазят вътрешната тъкан от прекалено силни звуци. Това действие е известно като акустичен рефлекс. Проблемът е, че не може да се предотврати всеки звук от навлизане дълбоко в ухото. Така че, прекалено силния звук може да го повреди. Нещо повече, отнема няколко стотни от секундата, за да може мозъка да осъзнае необходимостта от този рефлекс, преди да го задейства. Много кратките звуци, като взрив от пиратки или изстрел ще навлезе в ухото, преди този рефлекс да се е задействал.

Други последици от висок звук

Увреждането на слуха не е единствения риск, който се причинява от висока сила на звука. Силният шум може да отвлича вниманието на децата, които се опитват да учат или слушат учителя. Шумът е главния виновник за лош сън при хората. Това води до хронична умора, високо кръвно налягане и някои психични заболявания.

Според учените, може да разберете дали шумът около вас е силен, ако се налага да повишавате гласа си, за да ви чуе човек на около 1 метър. Също, били сте изложени на прекалена сила на звука, ако след напускането на дадено място или среда, все още чувате остатъчен шум или имате болки в ушите.

Save

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.