Как се печели от Фейсбук страница или блог?

3
11889
прегледа

Как се печели от блог?

Много често хората питат как се печели от фейсбук страница или блог.

Когато имаме предварително изграден бизнес план, отговора на въпроса е лесен. Сайтовете, които предлагат определена услуга или продукт, имат за цел да насочат трафик към тях. С популяризиране на сайта, все повече хора се възползват от услугата или продукта и така приходите се увеличават.

Много блогъри, обаче не следват никакъв бизнес план. Особено напоследък, когато хостинг услугите са евтини, много хора изпитват необходимост да популяризират идеите, интересите и уменията си в Интернет. Тази необходимост ги подтиква да създадат и поддържат свой сайт или блог. Чак след време, когато се увеличи трафика към блога, започва да се задава въпроса „Как да монетизирам блога си?“.

Методи за монетизиране на блог

Ето няколко начина за монетизиране, които използвам и в този блог:

Продажба на линкове

Това е начин, при който се пише конкретна статия или се ползва съществуваща на нашия блог, с „dofollow“ връзка към друг сайт, която трябва да е тематична със съдържанието му. По този начин, другия сайт получава обратна връзка (backlink), което е много важно по отношение на СЕО и повишава Domain Authority на сайта (DA), към който сочи линка. Такъв линк можете да получите и от блога ми, като направите заявка, попълвайки контактната форма в меню „Контакти“. Засега блога има DA:14, но когато четете, този параметър може да е по-висок!

Към този метод може да се причисли и продажбата на определено място на нашия блог, където да се постави банер, сочещ към друг сайт.

Може да продавате, разменяте или търсите линкове на Фейсбук страницата „Борса за линкове„.

Афилиейт програми

Това са програми, при които след като се регистрираме в определена платформа (сайт), получаваме уникални за нас линкове към продукти или услуги. Когато пишем статии, използваме тези линкове, насочвайки потребителите да купят продукта. От всеки закупен продукт чрез нашия линк, ние получаваме предварително определен процент.

Някои афилиейт платформи предлагат освен линкове и други инструменти, като банери и уиджети, които лесно можем да използваме на нашия блог.

За българският пазар, препоръчваме Мрежата за афилиейт маркетинг в България Profitshare или афилиейт програмата на 2Performant, ако искате да използвате фийдове в сайта си. Платформата предлага много инструменти, с които можете да рекламирате своите линкове (уиджети, линкове, фийдове и други). Изплащането на комисионните е всеки месец, при достигане на сума 50 лв.

Дропшипинг

Това е метод, при който вие директно продавате продукти, които нямате в наличност. Когато има заявка за покупка от потребител, вие предоставяте тази информация на търговеца на едро, с когото трябва да имате предварителна договорка. Търговецът на едро изпраща стоката от ваше име на клиента. Вие извършвате плащане към търговеца, а клиентът извършва плащане към вас. Вашата печалба се сформира от разликата в цената на едро и дребно.

Adsense

Програми като Adsense на Google, сключват договор от една страна с рекламодатели, а от друга с публикуващи реклама. Вие получавате уникален за вас код, който поставяте в блога. На мястото на кода, потребителите виждат реклама, която е подбрана, според техните интереси. Когато потребителите кликват и посещават сайта на рекламодателя (Pay per Click), вие получавате някакви приходи.

Платено съдържание

Това е начин, при който потребителите заплащат, за да четат съдържанието на блога. Обикновено се показва някаква малка част от съдържанието, след което потребителите се подканват да извършат плащане, за да прочетат остатъка от статията. Този метод се използва от блогове и сайтове, които имат богато и полезно, специализирано съдържание.

Към този метод се причисляват и други разновидности, като например платен абонамент, при който потребителите заплащат, за да получават по имейл новите статии от блога или заплащане за регистрация, с цел достъп до съдържание.

Дарение или Donation

Това е метод, при който потребителите доброволно изпращат средства към блога, в знак на благодарност. За да има приходи от този метод, в блога трябва да има много богато и полезно съдържание, някакъв вид полезни съвети към потребителите или намиране на конкретни решения онлайн. Wikipedia изцяло се издържа от дарения на потребителите. В сайтът няма реклама и платени линкове.

Ако все още нямате изграден сайт или блог, можете да се обърнете към нашите партньори от https://cpudevices.com. Там ще намерите поредица от уроци „Как да си направим безплатен сайт или блог„.

Как се печели от фейсбук страница?

Нека уточним, че за да печелим от всички методи, които ще изброим по-долу, трябва да имаме поне 5 000 последователи на страницата. Не прекалявайте с натрапчиви реклами или афилиейт линкове в страницата си, тъй като може да имате отлив на потребители.

Афилиейт програми

По-горе описахме какво представляват афилиейт програмите. Тук, обаче, вместо да пишем статии, които да публикуваме в блога си, директно пускаме афилиейт линка във Фейсбук страницата. По този начин, всеки потребител, който кликне на линка, влезе в сайта на програмата и закупи продукт, ще ни генерира приходи. Не забравяйте, че публикуването на повече от 2-3 линка/ден може да се приеме като спам от нашите фенове и да получим отлив от последователи на страницата.

Отново препоръчваме Мрежата за афилиейт маркетинг в България Profitshare или афилиейт програмата на 2Performant.

Публикуване на реклама

Може да ни бъде платено от някой собственик на сайт, който да поиска да публикуваме линкове (реклама) на нашата фейсбук страница, които да сочат към сайта му. Когато се договаряме, също трябва да имаме предвид, че не е подходящо да се публикуват повече от 2-3 линка на ден.

Добавяне към групи

Може да предлагаме тази услуга, при която ще ни бъде платено, за да добавим всичките си приятели към определена група. Обикновено към тази услуга се насочват новосъздадени групи, които бързо трупат популярност, заплащайки за тази услуга.

Покана за харесване

Може да предлагаме тази услуга, при която ще ни бъде платено, за да поканим всичките си приятели да харесат някаква страница. Обикновено към тази услуга се насочват новосъздадени страници, които бързо трупат последователи, заплащайки за тази услуга. При предлагане на услугата трябва да се има предвид, че ние не можем да принудим нашите приятели да харесат страницата, а само можем да ги поканим да го направят.

Може да предлагате или търсите горните услуги на Фейсбук страницата „Борса за линкове„.

Ако имате други методи, чрез които да печелите от вашия блог или фейсбук страница, моля да ги споделите!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Бих искала да получа помощ за печелене от Facebook, ако е възможно. Благодаря предварително !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.