Поглед в бъдещето – Част 1 – Оковите на гравитацията

1
1670
прегледа
Енергия

Поглед в бъдещето – Извън науката

Тази статия няма научна стойност. Тя е поглед в бъдещето и изцяло се гради на моите  фантазии за него. Искам да избегна мисленето на Жул Верн и Леонардо да Винчи. Техните научно обосновани фантазии са постигнати от хората много бързо, в кратък интервал от време. По-скоро те са изобретатели, отколкото мечтатели. Аз искам да надскоча времето, в което живеем по обичайния начин. Искам да надзърна в живота на хората, чийто бит ще се различава до там, че да се превърне в неприемлив за нашия съвременник.

Знае се, дори и днес, че каквито и научни чудеса да бъдат изобретени, природата на човека устойчиво се запазва и естественото у него не се променя. Сърдитият човек от древните времена, не е бил по-различен от сърдития ни съвременник. Трупането на блага е бил (тъй както и сега) мотив за нехуманно отношение и кръвопролития. Постиженията в науката не са притъпили жаждата ни за влияние. Различни са единствено оръжията, с които го постигаме.

Нека отправим поглед в бъдещето. Искам да видя бъдещият човек, със супер модерните му джаджи, обременен от архаичните му човешки слабости. Подготвен ли ще е той? Вълнуващо ли ще живее или апатично?

Овладяване на природата

Оковите на гравитацията

Летящи мегаполиси

Стремежът на учените напоследък, е насочен към разбиране на понятието гравитация. Макар още Нютон да е описал нейните характеристики, ние познаваме свойствата й, но не и причините за нейното съществуване. Учените все още се колебаят дали това е поле, породено от частица или е функция от взаимодействие във вселената. Тяхната интуиция им подсказва, че това ще промени коренно живота в бъдеще, както и ще обясни сътворението. Въпреки опитите в цял свят и големият адронен колайдер в Церн, все още природата пази съкровената си тайна. Всички са вдъхновени дотам, че вече наричат евентуалната частица – „божествена частица“.

Не е сигурно дали учените са на прав път, но е сигурно, че човека никога няма да се откаже да търси начин да отхвърли оковите на гравитацията. Има доказателства за този копнеж много преди чертежите на Леонардо да Винчи и самолета на братя Райт.

Няма друго живо същество на Земята, освен човека, което да е вперило поглед в небето, без да има естествена нужда от това. Ние се вдъхновяваме от полета на птиците и звездите в нощното небе. Спекулира се, че причината може да е неземния произход на човека или неземното му придобиване на интелект.

Гравитацията е необходима за физиологическото съществуване на човека. Всяко колебание от нейните параметри ще доведе до физически изменения в нашата структура, а може и да е пречка за съществуването ни, въобще. Въпреки това, всеки, който е пренасял тежък куфар и багаж, знае какво бреме е гравитацията. Човек е измислил всякакви технологии, от колелото, до автомобила, за да съжителстват в едно ползите и неудобствата от гравитацията. Но… нека се абстрахираме от беглите ни познания за гравитацията днес.

В далечното бъдеще ще дойде ден, когато човек да стъпи на повърхността на земята, ще е толкова вероятно, колкото днес да отиде до Антарктида. Бъдещият човек ще следи вяло по новините киселинността на почвата и предупрежденията на еколози за нейното покачване.

Високи сгради, „плуващи“ във въздуха, ще се населяват от хора, образуващи градове, чийто транспортни магистрали ще са изцяло въздушни. Повърхността на земята ще е необитаема и негостоприемна за човека. На нея няма да има пътна инфраструктура или следи от човешка дейност. Дори напротив, ходенето по земята ще се контролира и ще е възможно единствено, след надлежно разрешение. Шофирането на каквато и да е машина от човек ще е забранено и считано за много опасно. То ще бъде и невъзможно, поради сложността му. Много често решенията на машините ще са с приоритет пред решенията на човека, защото в подобна среда, алгоритмичното вземане на решения ще бъде жизнено необходимо за съществуването на летящите мегаполиси. Човекът ще е скъсал оковите на гравитацията.

Енергия

Вечна енергия

Енергията във вселената може би е повече, в съотношение с материята. Движението на галактиките е енергия, избухването на супернова, квазерите, навсякъде около нас е енергия. На получаването на енергия по термичен, механичен, ядрен път или въобще по досегашните конвенционални начини, един ден ще се гледа така, както ние гледаме на корабоплаването с гребане и платна.

С процесите, съпровождащи овладяването на гравитацията, ще се освобождава енергия, чийто количество надвишава с пъти необходимата енергия за живот на планетата. Батерии отдавна няма да се използват, защото са изместени от малки генератори, със същия размер. Научните постижения в областта на физиката ще дават възможност на всеки ученик, да създаде в домашни условия достатъчно енергия, необходима за нуждите на цялото човечество. Никой няма да плаща за енергия, дори напротив, като вторичен продукт нейното консумиране ще се стимулира. От съображения за сигурност ще се ограничава единствено акумулирането на енергия и нейното концентриране. Може би, подобен свят ще надхвърли представите дори на самия Никола Тесла.

Всичко това отваря нови хоризонти, които ще разгледаме по-нататък. От далечни пътувания в космоса, до директно влияние върху поведението на цели галактики във вселената.

Но как това симпатично бъдеще ще се отрази на човека, неговите социални контакти, ще овладее ли емоциите си или всичко това ще го потиска? Дали мотивът за човешкия гений е стремеж към съвършенство или желание за господство?

Всичко това може да научите, ако се абонирате за блога ми или страницата на Razdumka във Facebook. Нека по-нататък заедно да се потопим в ежедневието на бъдещия ни потомък.

Save

Save

Save

Save

Save

1 коментар

  1. Интересен ще да е този бъдещ човек и света , който ще обитава !!! Чакам с нетърпение следващата част..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.