Видове подправки и История на подправките

0
1430
прегледа

Колко видове подправки познавате, които използвате във вашите кулинарни рецепти или добавяте към готовите ястия?

Видове подправки

Билките и подправките се използват в почти всички готварски рецепти. Те добавят вкус към храната и присъстват във всяка една кулинария. Наличието им в съвременното готварство се счита за нормално, но в миналото е било въпрос на лукс и престиж.

Освен приятен вкус в различните рецепти, те подпомагат храносмилането, летливите масла в тях имат терапевтично действие върху храносмилателната система и други органи в организма. Антимикробните свойства на някои от тях са им спечелили важно място в методите за съхранение на храни.

Билките се различават от подправките по дефиниция. Билките са листа и млади стъбла на тревисти растения. Въпреки, че много билки имат пикантен вкус, те не са истински подправки. Подправките са изсушени части, плодове от растения или цели растения, различни от листа.

Например, черният пипер е зърно, а червеният е стрит, изсушен плод на чушка, карамфила е от млади цветни пъпки, кардамона е плод, а канелата се прави от кора на дърво.

Интересно е да се отбележи, че повечето подправки растат обикновено в тропичните и субтропични части на света.

Познати са много видове подправки, разделени според региона на техния произход, растенията, от които се извличат или начина, по който се използват. Най-разпространено е обаче, видовете подправки да се разделят, според възприемането на техния вкус. По този критерий са познати следните основни видове:

Солени подправки – Сол, селитра, калиева сол и др.
Кисели подправки – Обикновен оцет (натриев ацетат), лимонена киселина, портокалови сокове и др.
Горещи (люти) подправки – Пипер, червен пипер, чушки, къри и други разновидности
Сладки подправки – Захар, мед и др.

Налице са и други общоприети видове подправки, като допълнение на основните или комбинация от тях:

Остри подправки – лук, шалот, чесън, див лук, хрян и др.
Сосове – всички видове сосове, горчица, кетчуп и т.н.
Мастни вещества – Повечето животински мазнини, масло и растителни мазнини.

История на подправките

В древността

Всички подправки, които имате в кухнята, подредени в бурканчета, имат своята невероятна история. Знаете ли, че някога, стойността на индийското орехче е била в съотношение едно към едно със златото? Знаете ли, че през 16 век, на докерите в Лондон е плащано с карамфил? А знаете ли, че през 410 г., когато вестготите пленили Рим, те поискали 3000 паунда пипер за откуп?

Ветроходи

Още от древни времена, до днес, търговията с подправки е най-голямата индустрия в света: тя е създавала и унищожавала империи, довела е до откриването на нови континенти и до голяма степен е положила основите на съвременния свят.

Подправките, които днес са евтини и широко достъпни, някога са били плътно охранявани и са генерирали огромни богатства за тези, които ги контролират. Търговията с подправки е започнала в Близкия изток преди повече от 4000 години. Арабските търговци на подправки са създавали усещането за мистерия, чрез укриване на произхода на стоката си. Разказва ли са фантастични приказки за борба с ожесточени крилати същества, за да осигурят подправките, растящи високо в скалистите планини.

Първоначално, търговията с подправки се е извършвала предимно от кервани с камили по сухопътни маршрути. Пътят на коприната е бил важен маршрут, свързващ Азия със средиземноморския свят, включително и Северна Африка и Европа.

Търговията по Пътя на коприната е значителен фактор в развитието на Великите цивилизации на Китай, Индия, Египет, Персия, Арабия и Рим.

Римската империя е създала мощен търговски център в Александрия, Египет през първи век пр.н.е и е контролирала всички подправки, които влизат в гръцко-римския свят, в продължение на много години. Дълго време на римските войници е плащано със сол. През следващите векове, безброй народи са се борили за контрола над търговията с подправки. В средата на 13-ти век, Венеция се превърнала в основно пристанище за подправки, пътуващи за Западна и Северна Европа.

Венеция станала изключително просперираща чрез огромните такси, които наложила, без да има пряк достъп до източници от Близкия изток.

В Ренесанса

През 15-ти век, търговията с подправки е преобразувана от Европейската епоха. По това време, навигационното оборудване се усъвършенствало, което направило ветроходството на дълги разстояния възможно. Богатите предприемачи закупии оборудване, наели изследователи, с надеждата да заобикалят Венеция и откриване на нови начини за достигане на областите, в които се добиват подправки. Имало е много пътувания, които са пропускали своята цел, но много от тях са достигнали до откриване на нови земи. Когато Христофор Колумб е търсил път за Индия, той открил Америка. При завръщането си, той донесъл в Испания плодове и зеленчуци, които открил, включително люти чушки (той ги е нарекъл „peppers“ – пипер).

Маршрутът на Васко да Гама
Маршрутът на Васко да Гама

Първата държава, която успешно обикаля Африка е Португалия, когато през 1497 г. четири кораба под командването на Васко да Гама, заобикалят нос Добра Надежда, плавайки през Индийския океан до Каликут, Индия. Този успех поставя началото на Португалската империя. Испански, английски и холандски експедиции скоро ги последвали и нарастваща конкуренция предизвиквала кървави конфликти за контрол над търговията с подправки. Между 15 и 17 век са избухвали битки между проспериращите европейски народи за индонезийските Острови на подправките.

В съвремието

В модерният свят търговските маршрути са широко отворени. Хората са измислили начини, как да пресаждат подправките, в други части на света, което довело до разрушаване на монопола. Стойността на подправките започнала да пада и вече те са достъпни за всяко домакинство.

Пиперът и канелата вече не са лукс. Те са загубили ценният си статут, който ги е поставял редом по стойност до бижутата и благородните метали. Но тяхната невероятна история остава, тъй както техните екзотични аромати, цветове и мириси.

С високата добавена стойност, която придават подправките на ястията и рецептите на Gotvarstvo.Net, можете да задоволите всеки изтънчен вкус.

Save

Save

Save

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.