Почистване – полиране – съхранение и грижи за сребърни бижута

0
2227
прегледа

Среброто като материал за сребърни бижута

Подобно на златото, в чист вид, среброто е много мек материал. За да се използва в бижутерията за изработване на сребърни бижута, към среброто се добавят примеси, при което процента на среброто е до 92,5%. Примесите от материали (обикновено мед), са причината среброто да потъмнява. Медта реагира на влагата и сярата от въздуха, като среброто първо придобива светъл отенък, а след това помътнява (потъмнява). Киселите храни, като лука, също могат да причинят потъмняване на среброто.

Процесът на потъмняване е много по-бърз в райони на замърсен въздух или влажна атмосфера. Съхранявайки среброто в суха и обезвъздушена среда, като например херметически затворени торбички, ще помогне да се забави процеса на химичните реакции, които водят до помътняване на среброто.

„Чистото сребро“ е със състав на среброто 99,9%. Тъй като има много малко мед в сплавта, чистото сребро помътнява много по-бавно. То, обаче е много меко и затова се използва най-вече за изработване на верижки и синджири, както и за изработка на гнезда за камъни и мъниста. Като цяло, колкото по-високо е съдържанието на сребро, толкова по-бавно ще настъпи помътняване на метала. В крайна сметка, дори и чистото сребро, един ден ще потъмнее. Този процес може да се избегне и значително да се забави с правилно съхранение на сребърните накити и бижута.

Argentium Sterling Silver

Силно-устойчиво на потъмняване сребро

Измислена е нова сплав на среброто, която е устойчива на потъмняване и се нарича Argentium Sterling Silver. Това е сплав с 92,5% сребро, но медта е заменена с друг метал, наречен германий. Германиевите атоми се свързват с кислорода и образуват невидимо защитно покритие, което значително забавя процеса на потъмняване. Ако бижутата, направени с такова сребро се съхраняват правилно, то никога не би имало нужда от почистване.

Обикновено стерлингово сребро

Английската лира стерлинг е отразявала първоначално една тройунция сребро. Стерлинговото сребро (sterling silver) е сплав, съдържаща 92,5% сребро и 7,5 % други метали, обикновено мед. Всеки любител на среброто знае, че обикновеното сребро изисква много грижи. Повечето съвети, които важат за почистване на среброто, са валидни и при почистване на златото. Това се дължи на факта, че протичат сходни химични процеси.

Почистване на сребърни бижута

Първото правило при почистване на сребро е да бъдем внимателни. Среброто лесно се надрасква.

Не използвайте паста за зъби за почистване на сребърни бижута. Пастата за зъби е предназначена за почистване на зъбния емайл, което е най-твърдото вещество в човешкото тяло. Пастата за зъби, разтъркана с четка за зъби е твърде абразивна за среброто.

Не използвайте сода за хляб, за да почиствате сребърни накити и бижута. Има публикуван един „трик“ в Интернет за почистване на сребро, при който се облицова дъното на тиган с алуминиево фолио, добавя се гореща вода и сода за хляб, като вътре се поставят сребърните бижута. Не го правете! Това ще предизвика малки язви (ями) в среброто, при което след време влагата и химикалите ще доведат до увреждане.

Има специализирани продукти за почистване на сребро, които са на разположение в бижутерските магазини. Но понякога чистенето може да се извърши и с подръчни продукти. Потъмняването може да се избегне чрез промиване с топла вода, съдържаща няколко капки от мек препарат за миене на съдове. Ако правите това често, вашите бижута никога няма да потъмнеят.

Ако бижутата ви нямат перли или други камъни, потопете бижуто в сапунена вода и втрийте внимателно с пръсти или памучен тампон. За по-абразивно почистване (само при необходимост), използвайте мека бебешка четка за зъби. После изплакнете обилно с топла вода и подсушете с памучна кърпа, за да се избегнат петна от водата.

Ако по бижуто има перли или меки скъпоценни камъни, като тюркоаз, не поставяйте бижуто във вода. Това може да повреди полираната повърхност на камъните. Вместо това, навлажнете памучен тампон с разреден мек препарат за миене на съдове и внимателно изчистете сребърните повърхности. Избършете среброто с влажна кърпа или памучен тампон за отстраняване на сапуна.

Преди съхранение, почистените сребърни бижута трябва добре да се изсушат, ако е възможно ги оставете да пренощуват, преди да ги приберете.

След като бижутата изсъхнат, можете да ги полирате с не абразивна кърпа, например кърпа за очила. Не извършвайте кръгови движение, а само в права линия.

Машинно почистване

Ако горните методи не премахнат тъмните петна по среброто, най-добре е да потърсите помощта на професионален бижутер, за по-агресивно почистваща машина. Повечето бижутери имат различни автоматично почистващи машини, най-вече с ултразвук. Ултразвуковите машини, използвани в магазините за бижута загряват почистващия разтвор и са по-ефективни, отколкото малките ултразвукови машини за домашна употреба.

Професионално полиране

Чистите сребърни бижута, които все още не изглеждат като нови, може да изглеждат като надраскани и да се нуждаят от полиране, за да възвърнат блясъка си. Този процес се извършва на етапи с абразивни хартии за полиране, а не с кърпа. Това е много деликатна работа и е добре да я отстъпите на професионален бижутер.

Съхраняване на сребърни бижута

При съхранение, увийте почистените сребърни бижута в защитна кърпа и след това ги сложете в найлонов плик. Изстискайте колкото може, повече въздух от плика, преди да го затворите. Увийте всяка част отделно, така че отделните части да не се надраскат при триене.

Ако бижуто представлява верижка или колие, увийте го с кърпата по дължина, а не го поставяйте на купчина. Така ще предотвратите тяхното усукване.

Допълнителни съвети

Не носете сребърните си бижута в басейна или в горещата вана. Особено внимавайте при почистване на дома ви с белина или ако използвате амоняк. Белината, включително хлора, ще атакуват и разтворят метала, което ще повреди по-деликатните части и свръзки. Не носете сребърните си бижута под душа. Остатъкът от сапун причинява помътняване на среброто, което трудно се премахва. Не използвайте гумени ластици за захващане на вашите бижута при съхранение. Гумата освобождава с времето сяра, която силно уврежда среброто. Други източници на сяра, които не трябва да се използват при съхранение са вестниците, прилепналите найлонови торбички, кожата и коприната.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.