Модерната частна детска градина

0
806
прегледа

Имат ли място идеите на д-р Мария Монтесори в държавната и частна детска градина?

Идеите на д-р Мария Монтесори

Завършила медицина в университета в Рим, д-р Мария Монтесори е първата жена лекар в Италия. Тя е родена през 1870 г. в Италия. Започва работа в психиатрична клиника към университета. В хода на своята работа разбира, че децата, които са настанени там редом с психично болни възрастни, всъщност не страдат от психични заболявания, а по-скоро страдат от дефицит на внимание към техните интелектуални способности.

Д-р Монтесори започва да се занимава усилено с тези деца. На първо време тя успява да издейства тяхното преместване от клиниката. Започва да прилага методи на различни учени, както и да разработва свои. В края тя постига успехи, като превръща не контактните и апатични деца в не по-малко жизнерадостни и любознателни, колкото са били и считаните за нормални техни връстници.

По-късно, през 1907 г., д-р Монтесори описва методите си в научни трудове и създава педагогически принципи, които тя прилага към нормални деца.

Резултати от методите

На децата била дадена свобода да избират сами материалите, с които да работят, играят или придобиват знания. Никой не им нареждал каквото и да било. Крайният резултат бил изненадващ дори и за самата Монтесори, след което тя заключава:

„И така ние открихме, че образованието не е нещо, което прави учителя, а това е природен процес, който се развива спонтанно в човешкото същество. Не се придобива чрез слушане на думи, а посредством преживяванията на детето в неговата среда. Задачата на учителя е не да говори, а да подготви и приготви поредица от мотивиращи детето дейности свързани с културата, в специална среда, създадена за децата.” (М. Монтесори, The Absorbent Mind)

При методите на д-р Монтесори няма стимулиращи мерки (награди) или санкциониращи (наказания). Децата черпят опит, изследвайки околната среда и природата. Те сами избират колко задълбочено да придобиват знания и умения по съответните дисциплини и науки, като същевременно с това се развиват и други умения – готвене, грациозно движение, учтивост, различни социални дейности, изкуство и спорт.

Детска градинаФормата на обучение не е насочена чрез преразказване и предаване на знания „учител – деца“, а директното взаимодействието на детето с обектите. Акцентира се върху самообучението. Децата придобиват в най-ранна възраст самочувствие и самостоятелност.

Възпитанието, според Мария Монтесори, трябва да започне още в най-ранна възраст. Първият етап е преди още детето да е тръгнало на детска градина (от 0 до 3 години).

Ранна детска възраст в детската градина

Все още идеите на д-р Монтесори не са залегнали в пълния си обем в страната ни. В България се разчита на конвенционалното възпитание и образование, което има дълбоки традиции у нас. Идеите на д-р Мария Монтесори по-скоро се оценят като екстравагантни от педагогическото съсловие, отколкото като даващи резултат в развитието на личността.

Ако все пак искате вашето дете да расте и да се развива по методите на Монтесори, то има шанс това да се случи поне в ранната му детска възраст. Трябва изрично да попитате доколко те са залегнали в посещаваната държавна или частна детска градина, преди да запишете детето.

Идеите на Монтесори в училище

За жалост, докато детето има възможност да се развива в държавна или частна детска градина по методите на Монтесори, то след предучилищна възраст това е невъзможно. Конюнктурата на българското образование не допуска други форми на обучение, освен конвенционалното.

Едва напоследък се заговори за разчупени учебни програми и гъвкави форми на обучение. Това са само идеи, които в развитите общества се практикуват още от началото на 19 век.

Една от основните причини българските ученици да имат огромна обща култура без никаква практическа стойност, е конвенционалния подход при обучението. Много от гражданите на чужди държави, упражняващи различни професии, нямат богата обща култура, но са усвоили тънкостите на практикуваната професия още в училище. Така завършилите училище в чужбина се реализират много по-лесно, а упражняваната от тях професия им носи по-голяма удовлетвореност, тъй като в повечето случаи те са се насочили към нея в най-ранна детска възраст.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.