Съвети при наемане на коли под наем

0
689
прегледа
коли под наем

Кога се използват коли под наем?

Възможно е да живеете в чужбина и да нямате автомобил в България. В друг случай, може да ви е необходим клас кола, която вие не притежавате. Може да не сте използвали коли под наем, но това е удобен, а понякога и единствен начин да изкарате добре ваканцията си или да посрещнете близък от летището.

При всички случаи, обаче, трябва да знаете няколко съвета при наемането на коли под наем. Спазването им ще ви спести редица неприятности и най-вече пари.

Избор на автомобил

При наемане на коли под наем, едно от важните неща е, да знаем за какво ще използваме автомобила. Особено важно е дали ще използваме сами колата или с нея ще пътуват и други хора. По-икономичният клас коли може да създаде дизкомфорт на членовете на семейството ни. Обратното също е грешно, тъй като нецелесъобразното наемане на висок клас автомобил е излишен разход за семейния бюджет.

Не по-малко важно е да обмислим и необходимото допълнително оборудване – детски стол, ски багажник, GPS навигация и др.

Запознаване с условията

Като всеки друг договор, наемането на автомобила се извършва при определени условия, които пораждат задължения, както за наемодателя, така и за наемателя на автомобила. Изчетете договора и не се колебайте да питате. Макар и да не е масова практика, има фирми, които могат да отдават коли под наем на тарифа 0 лв./ден, без загуба, печелейки само от допълнителните такси.

Попитайте за всеки допълнителен разход при ползването на автомобила, включително какво покрива застраховката, има ли включена безплатна пътна помощ, има ли ограничение на пробега, право на заместващ автомобил при авария, право на безплатно ползване от друг шофьор и т.н. Трябва да се убедите в крайната цена и какво се включва в нея.

Най-дразнещият разход е заплащането за право на допълнителен шофьор. Не мислете, че ви вози служител на фирмата. Това е право друго лице да управлява автомобила. От една страна фирмата за коли под наем не извършва никакви разходи, а от друга таксува това като услуга.

Има и коректни фирми, в чиято обявена крайна цена е включено всичко изброено по-горе.

Попитайте за допълнителните такси

Това отново е свързано с познаване на условията за наемане, но все пак попитайте за допълнителните такси, свързани с някакви извънредни ситуации. Така например, колко ще ви струва ако закъснеете да върнете автомобила навреме или например, ако детето ви разлее безалкохолна напитка в салона. Цялата тази информация ще ви даде основание да сте спокойни.

Оглед на автомобила

При наемането на автомобила, задължително направете пълен оглед на неговото състояние. И най-малкото недоглеждане, може да ви принуди да заплатите щети, които не сте причинили. Това, разбира се може да се случи много рядко, тъй като фирмата, която отдава под наем колата, има интерес да я оглежда при всяко връщане. Но за да си спестите неприятности, следвайте това правило.

Зареждане на гориво

Най-вероятно от фирмата ще ви попитат дали ще върнете автомобила с пълен или празен резервоар, докато други директно ще ви кажат, че трябва да го върнете пълен с гориво. Ако имате опция да избирате, вземете автомобила с пълен резервоар и го върнете отново пълен с гориво. Някои фирми се изкушават, когато връщате колата, да ви подведат с обема на горивото, което ще трябва да напълнят. Други пък ще го таксуват доста над цената от близката бензиностанция. За да избегнете това, спазвайте това просто правило.

Използване на автомобила

Използвайте автомобила така, както бихте го правили ако е ваш. Спазвайте правилника за движение по пътищата. При ненормално поведение на автомобила се свържете с фирмата наемодател. В крайната ви цена може да има безплатен заместващ автомобил и безплатна пътна помощ. В никакъв случай не показвайте монтьорски умения и не се опитвайте да поправяте неизправностите в колата. Това може да ви излезе доста скъпо.

При ПТП незабавно уведомете органите на полицията, за да се състави протокол от КАТ. Свържете се и с фирмата, от която сте взели автомобила.

При кражба на автомобила уведомете незабавно органите на полицията, както и фирмата. Задължително се уверете, че ключовете за автомобила са във вас. В противен случай ще имате много неприятности със застрахователната компания, полицията и фирмата наемодател.

Избор на фирма за коли под наем

Ако използвате често коли под наем, добре е да търсите услугите на една и съща фирма. Много от фирмите имат политика за поощряване на лоялните си клиенти.

Ако ще използвате за пръв път фирма за коли под наем, изберете такава, в чийто крайна цена са включени: такса летище, пътен данък, паркинг такса, неограничен пробег, супер каско застраховка, пътна такса „Винетка“, безплатна доставка и безплатна пътна помощ, заместващ автомобил, безплатно право на допълнителни шофьори, безплатно допълнително оборудване (детски седалки, ски багажник и др.).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.