Индексиране на нова статия в Google до 5 минути

1
1096
прегледа
гугъл

Кога Google вижда вашата нова статия

Когато публикувате вашата нова статия, може да отнеме повече от месец, докато Google обходи сайта и я намери. Чак след като намери и индексира вашата нова статия, Google ще я показва на търсещите потребители в Интернет.

Как тогава се случва така, че когато търсим за новина в Google, която се е случила преди по-малко от час, в резултата на търсачката вече се появяват статии от новинарските сайтове? В резултата от търсенето се вижда, че тези статии са написани преди минути. Как можем и ние да накараме Google да индексира нашата нова публикация за по-малко от 5 минути?

Стъпка 1

Влезте в таблото на Search Console на Google, известно още като Webmaster Tools. Ако притежавате сайт или блог, трябва задължително да си направите регистрация в Google Search Console, да добавите вашия сайт/блог и да изпратите на Google своята карта на сайта (sitemap). Тук предполагам, че сте извършили това преди.

Изберете „Извличане като Google“ от менюто на Search Console.

Стъпка 2

Въведете адреса на статията, като пропуснете домейна на сайта/блога. Въведете също, дали статията да се извлече за настолен компютър/мобилно устройство и натиснете бутона „ИЗВЛИЧАНЕ“. Можете да повторите операцията и за двете опции.

Ако искате да се извлече началната страница на вашия сайт/блог, трябва да оставите полето на адреса празно.

Стъпка 3

След като Google извърши извличането, от вас се иска да натиснете бутона „Заявка за индексиране“

В новият диалогов прозорец, който Google ще покаже, трябва да изберете дали да се обходи/индиксира само посочената страница (статия) или да се обходят и връзките в нея, които водят до други статии и страници. Допускат се 500 обхождания на единични страници и 10 обхождания с проследяване на връзките.

Добра практика е да използвате 10-те обхождания с проследяване на връзките за основния си домейн (без да въвеждате адрес в Стъпка 2), с което ще индексирате целия си сайт. За новите статии използвайте опцията „Обхождане само на този адрес“.

След като преминете през проверката „Не съм робот“, натиснете бутона „Старт“.

Стъпка 4

Изчакайте няколко минути и извършете проверка, като в търсачката на Google напишете

site:вашият-домейн.com

В резултат от търсенето ще излязат всички индексирани от Google страници за вашия сайт/блог. Някъде там ще бъде и новата ви статия, която ще бъде достъпна за търсене от всички потребители в Интернет.

Този подход е особено важен за новинарските сайтове и блогове, при които времето за индексиране е от особено значение.

Надявам се статията да ви е била интересна и от полза!

Save

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.