Пазаруване онлайн – За и против

1
2943
прегледа
Cheerful blonde woman sitting in her bed and shopping online with credit card and laptop computer.

Пазаруване онлайн. Ползи и недостатъци

Можем да изпитаме чудесно удоволствие при пазаруване онлайн. Въоръжени с компютър и Интернет, можем да обходим десетки онлайн магазини, да сравним цени и да изберем продукта, който търсим – много изгодно. При пазаруването онлайн можем да поискаме бързо съвет от приятели или да почерпим опит от форумите, за дадена стока.

Купуването на стоки от електронните магазини, обаче, може да се превърне в кошмарно изживяване.

Недостатъци при пазаруване онлайн в електронни магазини

Разминаване с поръчаната стока

Основният недостатък при пазаруването онлайн е това, че не виждаме стоката. Смущава ни това, че чудесната дреха на екрана може да се окаже тясна или пък широка. Понякога снимката от екрана ни подвежда за реалния цвят на стоката. Всичко това са недостатъци при пазаруването в Интернет. Не винаги за разминаването имат вина търговците. Понякога наистина не можем да придобием реална представа от изображенията на продуктите.

Лоялните търговци имат решение за това. То се свежда до възможността, стоката да бъде върната в рамките на 30 дни, за което търговеца ще ви възстанови парите. Не всички продукти, обаче, спадат към така наречените „неразпознаваеми“ стоки. Повечето телефони, компютри, телевизори, часовници, козметика, дори и марковите дрехи, обикновено са разпознаваеми. Т.е. потребителите знаят как изглеждат и как функционират.

Получаване на поръчаната стока

Пазаруването в Интернет доста се различава от традиционното, при което получаваш стоката, веднага след заплащането на стойността й. Много хора се притесняват, да не попаднат на нелоялен търговец и да закупят стока, която да не получат. Напоследък има много утвърдени механизми за защита на потребителите. Тук съветът е, да се купува от сайтове с утвърден рейтинг сред потребителите. По-надолу ще видите списък на сайтове, които към момента се радват на добра репутация.

Друга възможност е, да пазарите от сайтове – посредници, които ще извършат плащането към търговеца, едва когато клиента потвърди, че е получил стоката и тя е тази, която е поръчал. Такава политика провеждат от AliЕxpress.

Ползи при пазаруване в електронните магазини

Фактът, че милиони потребители се насочват към този вид пазаруване, говори ясно за бъдещите тенденции. Напоследък тази тенденция се изразява и у нас.

Твърдението, че се пазарува „на сляпо“ е погрешно. Всъщност, у дома, с чаша кафе пред компютъра, можем да вземем едно от най-информираните решения, отколкото пред витрината, отрупана с клиенти. В Интернет имаме хиляди мнения за даден продукт и рейтинг за търговците, докато в традиционните магазини разчитаме само на поредния консултант-продавач и неговите съвети. Можем ли да разчитаме, че консултанта е безпристрастен и с достатъчно опит?

Като се има предвид, че физически не можем да обиколим всички вериги магазини, които продават желания продукт (особено ако сме от по-малък град), то пазаруването онлайн е единствения начин да посетим всички търговци в Интернет, за да вземем най-изгодно продукта. Да не забравяме, че в Интернет всичко става пред очите на потребителите и на полето на електронната търговия има най-голяма конкуренция. Именно там се предлагат най-големите отстъпки, бонуси и поощрения за клиентите.

От всичко казано дотук, можем да обосновем извода, че пазаруването онлайн има повече ползи, отколкото недостатъци.

Списък на електронните магазини, които препоръчвам

Ето един малък списък на електронните магазини, които аз посещавам. Повечето от тях предоставят безплатна доставка в страната и 30-дневен срок за връщане.

Emag

Излишно е да обяснявам за нивото на този сайт. За сега той е на топ място в българската електронна търговия, според мен. В електронният магазин може да намерите всякакъв вид техника, козметика, дрехи, обувки и други

FashionDays

Това е електронен магазин, в който има всичко за мъжете, жените и децата. В него има облекло за всеки вкус (ризи, блузи, панталони, якета, бикини, сутиени, мъжко бельо, вечерно облекло, костюми, аксесоари, шапки, шалове и много, много други).

Baby

Всичко за вашето бебе. Ще намерите всякакви продукти за бебета и майки, от шишета за хранене, бебешки играчки до продукти за бременни и кърмачки.

Parfium

Всякакви видове парфюми, от евтини до супер луксозни. Любимото ми място за пазаруване.

Alleop

Всякакви видове домашни потреби, Електроуреди, Кухненски принадлежности, Почистващи изделия и какво ли още не.

Mebelino

Електронен магазин за всякакъв вид мебели. Наистина има всичко за удобството на семейството, децата и бебетата.

Vitania

Онлайн Аптека. „Аптека за теб и твоето семейство“ е логото на търговеца и наистина, в електронния магазин има всичко, което съм срещал в другите аптеки.

Timer

Магазин за часовници от всички видове марки, от евтини до супер луксозни.

Ако имате други, доказано добри предложения за онлайн магазини, споделете ги с мен.

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.