Какво е SMART телевизор?

1
7946
прегледа
smart tv

Предимството на Smart (смарт) или умните телевизори

Има чудесни телевизори, които не са Smart и не отстъпват по качество на интелигентните такива. Технологията им на визуализиране, възпроизвеждане на звук и картина, управление и устойчивост не се различава от Smart технологията.

Що се отнася до тяхната функционалност, обаче, те могат единствено това, което е вградил като възможности производителя. При Smart телевизорите не е така. Можете да свалите през Интернет някакво приложение, което да добавя функционалност на вашия телевизор.

Ако искате да гледате филми онлайн по Интернет през телевизора, да сърфирате из Интернет, дори да използвате социалните мрежи, то ви е необходим Smart телевизор.

Вече има десетки модели интелигенти телевизори от известни марки, които се предлагат на пазара. Цената им стана достъпна. Тенденцията сочи, че дори ще започне да се намират трудно телевизори, които не са Smart към края на годината.

Приложения за Smart-TV

Приложенията са програмен код (програми), които се зареждат в телевизора и разширяват неговите възможности и функционалност. Обикновено най-важните приложения са предварително инсталирани в телевизора още от производителя. Други приложения могат да бъдат изтегляни през Интернет от магазини за приложения (Apps Store). Например, някои компании предлагат филми и предавания чрез стрийминг (или излъчване) по Интернет. За да гледате такива предавания, трябва да си инсталирате от Магазина за приложения съответен плейър (програма за визуализиране). Инсталирането на нови приложения, все пак зависи от операционната система на телевизора. Ако тя е Android, възможностите се увеличават откъм приложения и обновяване на системата, но и цената е доста по-висока.

Сърфиране в мрежата. Повечето модели смарт-телевизори имат вграден уеб браузър, който ви позволява да разглеждате страници в Интернет, снимки и видео от дивана.

Допълнителни услуги. Смарт технологията предлага възможност на производителите да задоволят желанията и на най-капризните си потребители. Затова допълнителните услуги са най-различни. Например произволна картина за начален екран на телевизора (може да сложите семейната си снимка) или пък интуитивни ръководства за експлоатиране на телевизора и др. Някои модели позволяват да свържете всичките си устройства към телевизора и да визуализирате съдържание на него.

Изисквания

Интернет. За да използвате възможностите на вашия Smart телевизор, ще ви е необходим Интернет. Повечето Smart телевизори имат вграден Wi-Fi, но някои изискват допълнително устройство, наречено Wi-Fi донгъл, което се включва в USB порта на телевизора и цената му е около 25 лв. Можете да включите телевизора към Интернет и посредством мрежов Ethernet кабел, но ако вашия рутер е отдалечен от телвизора, ще бъдете затруднени с прекарването му.

Висока скорост. Високата скорост на интернета е от съществено значение, ако искате да гледате стрийм видео. Например при гледане на 4K Ultra content HD, ще са необходими поне 15Mbps скорост.

Лизинг. Това се изисква ако искате да гледате видео през Интернет, предоставено платено от доставичици на тази услуга (iPlayer или ITV Player). За сметка на това съдържанието на YouTube е напълно безплатно.

Smart TV производители

Телевизори Samsung

Почти всички от по-новите телевизори на Samsung са Smart, като се започне от моделите 5500-серия и нагоре. В него ще откриете инсталирани много приложение и добър браузър.

Управлението и сърфирането в Интернет е малко сложно с нормалните дистанционни на телевизорите. Затова от Samsung предлагат „smart touch“ дистанционно във вида на познатите ни подложки за лаптоп, но само за най-скъпите си модели.

През 2015 г. на Samsung телевизорите, Smart технологията е разработена от Tizen Software, която е позната преди това от мобилните телефони. Това е напълно нов потребителски интерфейс, подкрепян с подобрен Smart-TV дистанционно.

Телевизори LG

През 2014 г., LG стартира ново поколение Smart-TV, управлявани от WebOS технологията, наблюдаване преди това в мобилните устройства. WebOS разполага с менюбар в долната част на екрана, който ви позволява бърз достъп до някои менюта, като ръководството за употреба, приложения и уеб браузъра. Можете да персонализирате това меню с произволни услуги, като просто ги плъзгате и пускате в менюбара.

Точно като Samsung, LG предлага два типа дистанционно управление – стандартно и „Magic“ дистанционно. Последното наподобява малко Nintendo Wiimote, с подвижен курсор на екрана, с който избирате приложения или икони. Това дистанционно също е включено само в по-скъпите модели на LG.

Телевизори Sony

От Sony предлагат добър набор от приложения. Всички Sony телевизори Smart, получават неограничената услуга Sony Video, която предваително е инсталирана и предлага филми и други предавания за гледане.

Слабости в телевизорите на Sony е трудната навигация с нормалното дистанционно. Sony имат друго дистанционно управление с тракпад, в стила на лаптопите, но използването на браузъра все още поражда неудовлетвореност в потребителите.

През 2015 г. подобри своята Smart технология, като внедри Android TV за новия си 4К телевизори и някои HD модели. Въз основа на популярната система на Google, техните телевизори имат неограничен брой приложения, игри и др.

Телевизори Panasonic

Smart технологията на Panasonic малко закъсня по отношение на LG и Samsung, но в момента е конкурентна на тези марки. Голямо предимство на телевизорите Panasonic е възможността за персонализиране с любими приложения, преки пътища и дори украса.

Panasonic предлага безплатно за изтегляне приложение „Swipe & Share“, което ви позовлява да споделяте съдържание като видеоклипове и снимки от мобилното си устройство с вашия телевизор. Някои модели на Panasonic имат „TV Anywhere “ услуга, която ви позволява да гледате телевизионни канали дистанционно, на вашия смартфон или таблет, дори когато сте на почивка.

Забележките към моделите на Panasonic са отново трудната навигация с дистанционното управление. Panasonic също предлагат тракпад и гласов контрол опция.

През 2015 г., някои Panasonic телевизори имат нов дезайн и Smart услуга, управлявана от Firefox. Firefox OS е с нови възмножности и опции за персонализиране.

Сигурност

Както се съобщава от някои потребители, от септември 2014 г. насам, компаниите произвеждащи Smart телевизори, са в състояние да наблюдават начина, по който използвате вашия телевизор, включително и това, какво гледате, какъв бутон нативскате на дистанционното управление и на интернет страници, които посещавате с браузъра на вашия телевизор.

Това може да има предимства, като например по-персонализирани предложения на нещата, които гледате, но има и недостатъци по отношение на сигурността. На теория, тези телевизори могат да събират огромни количества данни за вас и да използват тази информация, за да печелят пари чрез публикуване на насочени реклами на вашия смарт телевизор.

Можете да направите настройки на телевизора и да не разрешавате събирането на такава информация, но повечето марки телевизори ще ограничат правата ви да използвате някоя Smart услуги на телевизора.

През 2013 г. и 2014 г. е забелязано от потребители, че моделите Smart на Samsung и Panasonic предават през Интернет некриптирани гласовите команди към телевизора. Това означава, че ако някой получи злонамерено достъп до вашата мрежа, ще може да слуша какво говорите пред телевизора.

Samsung твърдят, че са актуализирали софтуера на 11 март 2015 г., като криптират данните за гласово търсене. Това обхваща всички Smart телевизори на Samsung, чийто фирмуаре е преди края на март 2015 г.

От Panasonic твърдят, че предаването на глас става само след задържане на бутона за гласови команди на дистнационното. В останалото време не се предава глас през Интернет.

Можете да изключите разпознаването на глас на вашия Smart телевизор, с което ще запазите спокойствие.

Когато използвате Smart телевизори, задължително осигурете достъпа до рутера си със сложна парола, която периодично да подменяте.

Ето моите предложения за Smart телевизори на производителите LG, Samsung, Panasonic и Sony. Споделете вашите впечатления от любимата си марка телевизор.

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.