Какво е телевизор с 4К резолюция?

1
2626
прегледа

Телевизори с 4К разделителна способност

4К стандарта на телевизорите е последната еволюция на телевизионната картина, които я показват с четири пъти по-висока разделителна способност.

4К разделителна способност

Тази технология може да се види под различни имена: 4К, Ultra HD, UHD и дори 4К Ultra HD, като всички се отнасят за едно и също нещо. Това са телевизори с резолюция 3,840 x 2,160 пиксела, което е повече от 8 милиона пиксела общо или с четири пъти повече от броя на пикселите при Full HD (1920 x 1080).

Гледането на 4К телевизор е чудесно, ще видите всичко на екрана в кристално чиста яснота и разкошни детайли. Чувството понякога е като при гледане на 3D телевизор, което се дължи на дълбочината на картината.

Всички големи марки производители на телевизори, включително Samsung, Panasonic, LG и Sony, вече предлагат 4К телевизори – от модели с малки размери, до чудовищни по размери и скъпи телевизори.

Ще забележите, че телевизорите с 4К резолюция се предлагат с големина от 40 инча и нагоре. Това е така, защото по-високото качество на картината се оценя при по-големите размери на телевизорите. При по-малките екрани ефекта от 4К разделителната способност почти се губи.

Ето списък с богат набор от телевизори, с резолюция 4К.

Предизвикателствата

Основният недостатък пред 4К телевизорите е отсъствието на голям набор от източници, които да предават с такава висока резолюция. В момента най-високите резолюции, на които предават ТВ програмите по света, а и в България е Full HD 1080p.

Това от една страна означава, че за да използвате възможностите на вашия 4К телевизор трябва да пускате видео или от компютър, или да получите приблизителна резолюция от Blue Ray DVD плеъри. От друга страна, дори и при гледане на видео на по-ниска резолюция, телевизорите 4К ще ви впечатлят с качество.

След като разбрахте какво е телевизор с 4К резолюция, можете сериозно да се замислите дали такъв телевизор ви е все още необходим. Със сигурност с времето тази резолюция ще се превърне в стандарт, но изглежда това време е далече. Преносът на даннни за такава резолюция предполага нови технологични решения и за сега 4К телевизорите са една скъпа придобивка. Има много телевизори с превъзходни качества и без наличието на 4К резолюция.

От друга страна е хубаво да инвестирате в нов телевизор, който ще е актуален поне следващите 5-6 години.

1 коментар

  1. […] Моята роля в тази мисия беше ясна. Въпреки, че съм техничар, не съм много претенциозен към телевизорите и познанията ми са основни. Ценното при мен, на което явно приятеля ми разчиташе, е че не се смущавам да питам, да изразявам рационални идеи и съм добър в проучването на пазара. След дълга обиколка, телевизорът беше избран. Не само, че покрихме всички изисквания, но в рамките на бюджета успяхме да осигурим телевизор с резолюция 4К. Закупихме за приятеля ми Smart Samsung 40’’ 40MU6102, 4K, Ultra HD. Освен, че беше марка на един от любимите ми производители, телевизорът беше Smart, с вграден WiFi, с резолюция от последно поколение 4K Ultra HD. […]

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.