Факти за снега, които не сте знаели досега

2
1123
прегледа

Освен, че е бял, пухкав и студен при допир, колко други неща знаем за снега?

Снегът не е бял

Снежинките са изработени от ледени кристали, така че, когато светлината минава през тях, тя се пречупва и отразява от всеки един кристал. Целият спектър на светлината се отразява обратно в очите ни и ние виждаме снега бял. Така, че всъщност няма такова нещо като Бяла Коледа, но това звучи много по-добре от Полупрозрачна Коледа.

Снежинките винаги имат шест страни

Това е наука. Водните молекули се свързват така, че снежинките могат да стоят цели само по начин, който налага структурата й да съдържа шест свързани ледени кристали. Така, че всички декорации и орнаменти, които виждаме с пет или осем страни, не са действителни. Не може да се противоречи на природните закони.

Все пак някои снежинки са еднакви

Смята се, че няма две еднакви снежинки. През 1988 г., обаче, с помощта на микроскоп, Нанси Найт, учен от Националния център за атмосферно проучване в Колорадо, намерил две еднакви снежинки, които идвали от буря в Уисконсин. Следващият път, когато правите комплимент на някоя дама, че е неповторима като снежинка, внимавайте да не е узнала за този факт.

Снегът е незаконен

Зимата на 1991-1992 г. била особено лоша за Сиракуза, Ню Йорк. Повече от 162 инча сняг е паднал над града. Така през март 1992 г., общинския съвет на Сиракуза приема постановление „от името на своите, изтощени от снега граждани“, с което снеговалежа бил обявен за незаконен на Бъдни вечер през същата година. Това е един от странните закони, приемани в различните щати на САЩ. Но майката природа пропуснала тази подробност, като след два дни от приетия закон, както и през следващата зима завалял още повече сняг.

Снегът може да бъде страшен

Има хора, които се страхуват от сняг. Звучи невероятно, но за това си има и термин в медицината – Хионофобия.

Някои снежинки не могат да бъдат побрани в уста

Най-голямата снежинка, регистрирана някога е 15 инча широка и дебела 8 инча. Тя паднала в щата Монтана през януари 1887 г. Макар, че няма неопровержими доказателства, които да потвърдят това, учените не се съмняват, че е възможно.

Снегът обича Италия

Градът на Капракота в южната част на Италия държи рекорд за най-много снеговалеж на ден. През март 2015 г. са паднали около 100 инча сняг, натрупани в продължение на 18 часа. Това е около пет инача сняг на час.

Снежните бури не са виелици

Освен факта, че „виелица“ ми звучи по-зловещо от „снежна буря“, истинската разлика между двете е в скоростта на вятъра и видимостта. Според Националната метереологична служба на САЩ, виелица е налице, когато има по-големи количества сняг, ветровете са над 35 мили в час и видимостта е по-малко от четвърт миля.

Хладилник за вода

Около 75 процента от сладката вода на Земята се намира в сняг и лед, включително и ледници. Те покриват 10 процента от цялата повърхност на планетата.

Много сняг = супер високи снежни човеци

В книгата на рекордите на Гинес има рекорд за най-висок снежен човек във Ветил, Мейн. Повече от месец е отнело на създаделите му с неговата внушителна височина от 122 фута.

2 КОМЕНТАРИ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.