Парене на кожата

0
10494
прегледа

Когато има увреждане на тъканта на кожата или някакво нараняване на кожата, това се възприема с различни усещания. Може да се възприеме като болка, сърбеж или усещането, че тя е изгорена. Усещанията са индикация за нас, за да предприемем действие срещу причинителя на тази вреда. Не може да има ситуации, при които тези усещания се появяват без никаква причина. Паренето може да бъде причинено поради контузия, алергия, лекарствена реакция, нервни разстройства, отравяне или заболяване.

Възползвайте се от висококачествените продукти и промоции на аптека ВИТАНЯ!
(с безплатна доставка)

Защо чувствам парене на кожата?

Усещането може да бъде причинено от различни условия: някои от тях са леки и може да изчезнат от само себе си, докато други могат да бъдат доста сериозни и да изискват медицинска помощ.

Безпокойство

Когато човек е неспокоен, това води до чувствителна кожа. Кожата се обрива и се получават сърбежи. Безпокойството води до стрес, който отключва съществуващи кожни заболявания като псориазис, херпес и екземи. При тези обстоятелства чувството е за парене на кожата.

Препарати и токсини

Усещането за парене по кожата може да бъде причинено в резултат на токсини и това може да е съпроводено със или без други симптоми. Излагането на съмнителни медикаменти може да доведе до раздразнение на рецепторите и нервите, промени в химията на мозъка, както и усещането за парене.

Случайното отравяне може също да доведе до парене на кожата. Тези отрови могат да бъдат естествени или синтетични. Отравянето с арсен също може да предизвика парене.

Травми

Кожата пари при ухапване от насекоми, силна слънчева светлина, изгаряния, причинени от топлина или химикали, травма от тъп предмет. Кожата ще се зачерви, усеща се парене и ще се подуе поради възпаление.

Алергия

Когато имаме алергия, кожата претърпява алергична реакция и се чувства парене. Не винаги е лесно да се идентифицира алергена, но понякога това е очевидно. В случай на алергичен контактен дерматит, областта на алергена е където се усеща паренето. Въпреки това, в атопичен дерматит, парене се усеща дори и без пряк контакт с алергена.

Растения и билки

Някои растения или билки съдържат химикали, които понякога могат да доведат до парене в кожата, когато има осъществен контакт с тях. Това може да доведе до подуване, зачервяване и сърбеж. Примери за това е ужилването с коприва или отровен бръшлян. Капсацинът от люти чушки се използва в кремовете за облекчаване на болка в състояния като псориазис, обаче, при концентрирана форма – неразредена, той може да причини парене на кожата. По същият начин, синапеното масло също може да причини парене, когато не е разредено.

Кожни заболявания

При повечето кожни заболявания се усеща парене на кожата. Сърбежът, обаче, е основният симптом, при който чрез чесане причиняваме микро-разкъсвания по кожата и по този начин се получава усещане за парене. Така е при контактен дерматит, екзема, уртикария и псориазис. Така усещането за парене не се дължи на заболяването, а е вторична реакция, причинена в резултат на надраскването на кожата. Микро-разкъсванията по кожата могат да се заразят с бактерии, което води до образуването на гнойни пъпки.

Летният сезон

Когато тялото е изложено на силна слънчева светлина през лятото, кожата започва да пари, което е съпроводено със зачервяване, сърбеж, подуване и получаване на мраморен цвят на кожата. При гмуркане, газовете в кръвта се капсулират в кръвта и се вмъкват в капилярите, което ги запушва. Също е възможно ухапването или ужилване от водни животни, които могат да бъдат токсични.

Периферна невропатия

Когато нервите са увредени, това води до усещане за парене на кожата. Нервните заболявания се определят като невропатия. Когато тези нерви са извън мозъка и гръбначния мозък, те се определят като периферна невропатия. Това може да се дължи на травмично или нетравмично възпаление, инфекция, нервни тумори и метаболични, токсични или наследствени фактори.

Тя може да бъде причинена поради притискане на нерви или диабетна невропатия. Когато са засегнати сетивни нерви, тя може да предизвика изтръпване, бодежи и усещане за парене.

Диабетна невропатия

Диабетът се причинява поради фактори като резистентност към инсулин или недостиг на инсулин. Това е хронично метаболитно състояние. Постоянното повишаване на нивата на кръвната захар може да причини увреждане на нервите в различни части на тялото. Това води до парене на кожата и изтръпване. Диабетната невропатия е необратим процес и ако не се контролира първоначално, може да има катастрофални последици.

Внимание

Когато се усеща парене на кожата, това може да бъде симптом на съпътстващи заболявания като инсулт или диабетна невропатия. Като най-големият орган на тялото, кожата може да има козметични нарушения или системни проблеми. Всякакви промени в кожата не трябва да се пренебрегват. Ако има признаци на обрив, упорит сърбеж, промяна на цвета или подутина по кожата, незабавно трябва да се консултирате с дерматолог.

Save

Save

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.