Какво да правим при изгаряне на кожата в домашни условия

0
12224
прегледа

Когато изгорим кожата си с нещо горещо, първата ни мисъл е да сложим нещо върху изгореното място и да предотвратим болката и последиците. Със сигурност имате неща във Вашата кухня или баня, които могат да послужат на първо време.

Възползвайте се от висококачествените продукти и промоции на аптека ВИТАНЯ!
(с безплатна доставка)

Никога не поставяйте лед върху изгореното място

Ледът ограничава притока на кръв към кожата, което ще доведе до увреждане на тъканта. Вместо това, веднага поставете изгорялото място под хладна течаща вода, което ще помогне до ограничаване на щетите по кожата и задръжте така в продължение на 20 минути, ако е възможно.

Най-доброто средство при изгаряне е Алое, което ще спре болката, възпалението и ще намали подуването, както и стимулира растежа на кожата. Но ако не разполагате с Алое под ръка, трябва да приложите някакви други опции.

Ментолова паста за зъби. Ако получите локално и леко изгаряне или сте се изпръскали с гореща мазнина на печката, използвайте ментолова паста за зъби. Първо стартирайте процедурата с хладната вода, като държите мястото на изгарянето под хладна течаща вода. После подсушете с кърпа и покрийте мястото със слой от пастата за зъби.

Ванилия. За леки изгаряния, използвайте екстракт от ванилия, нанесен с помощта на памучен тампон. Изпаряването на алкохола от ванилиевия екстракт ще охлади мястото, което ще облекчи болката.

Пакетче черен чай. Черният чай съдържа танинова киселина, която черпи топлината от изгарянето. Черният чай е и чудесен начин да се справите със зъбобол. Овлажнете пакетчета черен чай и ги поставете на изгореното място с помощта на марля.

Оцет. Оцетът съдържа оцетна киселина, компонент на аспирина, който може да помогне за облекчаване на болката, сърбежа и възпалението на изгореното място. Също така е антисептично и стягащо средство, което ще намали вероятността от инфектиране. Оцетът също отнема топлината от кожата. Накиснете хартиени кърпи в разреден оцет, за да се направи един успокояващ компрес или използвайте памучни тампони, с които потупвайте изгореното място.

Пчелен мед. Известното средство при възпалено гърло, медът е естествен антибиотик, който помага за предотвратяване на инфектиране на изгореното място. Това е естествен pH баланс, който е негостоприемен за бактериите по кожата. Медът също ще охлади изгореното място, ще облекчи болката и ще и помогне да се възстанови.

Мляко. Съдържанието на мазнини и протеини в млякото успокоява изгарянията и помага за възстановяване на кожата. Натопете изгорялото място в мляко за около 15 минути и ще усетите облекчение. Киселото мляко също може да помогне като охлади изгореното място и го хидратира.

Овес. Овесът има успокояващи за кожата свойства и е полезен, когато сте изкушени да я почешете. Добавете чаша овес във вода и накиснете мястото на изгарянето. Когато кожата изсъхне, остава тънък слой от овеса, което намалява сърбежа по-нататък. Допълнително можете да сложите хлебна сода във водата. Сода бикарбонат помага при възпаления на кожата.

Кокосово масло. Кокосовото масло е отличен източник на витамин Е за кожата. Също съдържа мастни киселини, които са анти-гъбично и анти-бактериално средство, което помага за дезинфекция на изгореното място. Ако опареното място остави белег, можете да добавите лимонов сок с кокосовото масло, преди да наложите върху кожата. Киселинните свойства на лимоновия сок ще помогне за заличаване на белега, докато кокосовото масло ще помогне в лекуването.

Лавандулово масло. Един френски химик открил лечебната сила на лавандуловото масло в началото на 1900 г. Когато той сериозно изгорил ръката си в лабораторията, след злополука и той я потопил в казан с етерично масло от лавандула, маслото облекчило болката и раната зараснала бързо. Смесете 1 чаена лъжичка чисто етерично масло от лавандула в около 60 мл вода. Разклатете бутилката и нанасяйте върху раната, колкото е необходимо. Маслото от чаено дърво също е ефективно средство при малки изгаряния.

Витамин С и Е. Вие свързвате витамин С с настинка, но трябва да знаете, че може да помага за много повече неща, от инфекции на пикочните пътища, до успокояване на кожата при изгаряне. Витамин С помага за зарастването на рани и производство на колаген, основния материал за нова кожа. Витамин Е е антиоксидант, който помага за заздравяване и защита на кожата. За да ускорите заздравяването след изгаряне, един от начините е да се храните с богати на витамини С и Е храни. Можете дори да разбиете капсула витамин Е и да го нанасяте директно върху изгореното, за да го лекува и предотврати оставането на белези.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.