Има ли нужда да носим шапка през зимата

0
1111
прегледа

Да не носим шапка посред зима, може да ни донесе неприятности, но не по причините, които си мислите.

Загуба на температура

Зимата е обичайния сезон за носене на шапки. Помислете, обаче, колко време е необходимо на прическата Ви да придобие нормалния си вид, след сваляне на шапката? Ако отговора за Вас е часове, то тогава сте щастливци.

Така, че защо да носим шапки – убийци за нашите прически? Ако мислите, че трябва да слагаме шапка, защото 70% от телесната температура се губи през главата, то Вие грешите. Тази статистика не е вярна.

Обемът на загубената телесна температура зависи от това какъв процент от кожата ви е изложена на студено, а не конкретна част от тялото. От главата е възможно да се изгуби едва около 10% от топлината на тялото, защото кожата на главата представлява също около 10% от общата площ на тялото.

Така, че защо да слагаме шапка? Наистина ли шапката ни затопля? Всичко зависи от това с какво друго сме облечени. Ако сме изложени голи на снега, независимо че имаме шапка ще измръзнем със сигурност.

Последици

Какво става ако сме добре облечени, а оставим шапката у дома? Това означава, че 90% от тялото ни ще е отоплено добре, но главата ще бъде единственото място, от което ще губим топлина. Това малко променя нещата. Измръзването на главата води след себе си до редица простудни заболявания.

С това разбираме, че неопрятната прическа е за предпочитане, отколкото да заболеем от болест, свързана със измръзване на главата. Най-малко нашите уши ще са благодарни ако направим този малък компромис със суетата си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.