Врастнали и впити нокти на краката: Как да се предпазим и лекуваме?

0
1245
прегледа

Симптомите

Болка, понякога много силна, отколкото досадна съпровожда врастналите (впитите) в кожата нокти. Цялата област обикновено се зачервява и е чувствителна на допир.

Как се случва врастването?

Врастването на ноктите на краката обикновено започва, когато един от ноктите, обикновено този на палеца, расте и се впива в меката, нежна тъкан, заедно с него. Хората, чиито пръсти са малко изпъкнали са по-податливи, но всеки може да се сблъска с проблема. Спортистите, които прекарват много време в тесни обувки или които влагат много натиск върху пръстите на краката си с експлозивни движения са основни кандидати за врастнали нокти.

Доколкото те не възникват в резултат на неправилно рязане, врастналите нокти могат да бъдат предизвикани и от тежки физически упражнения или работа, като тичането на дълги разстояния, например. Проблемът може да се появи и при падане на тежък предмет върху пръстите на краката.

Важно е да се вземат мерки веднага. Опитвайки се да игнорираме проблема, това ще доведе до по-голяма болка по време на движение, промяна на посоката или скачане, общо взето при всяка дейност в ежедневието. Ако мястото се инфектира, ще възникнат по-сериозни проблеми. Възрастните могат да вземат първоначални мерки и да се погрижат за врастналите си нокти в домашни условия, по един от следните начини:

Справяне с проблема на врастналите нокти

Опитайте козметични или други медикаменти. Много продукти ще помогнат за омекотяване на кожата около ноктите, като много от тях имат успокояващ противовъзпалителен ефект като маслото от чаено дърво или ментол. Друг пример е медикамента Liquid. Изчитайте указанията на продуктите, за да съобразите използването им с вашето здравословно състояние, особено ако имате диабет, нарушена циркулация или някакъв вид инфекция.

Използвайте памук. Най-доброто решение е ноктите да растат извън кожата и да не се впиват в нея. Започнете процедурата чрез накисване на краката в топла вода за 5 до 10 минути, за да омекнат ноктите (добавете 1 чаена лъжичка сол за всеки литър вода). Подсушете, след това внимателно поставете малко памук под ръба на нокътя. Памукът ще вдигне нокътя леко. Така той ще расте покрай възпалената кожа. Нанесете антисептик над памука, за да се предпазите от инфекция. Подменяйте памука ежедневно, докато нокътя расте.

Съвети

Изрязвайте ноктите с голяма точност. Никога не режете ноктите си твърде навътре. Използвайте остри нокторезачки с почти право, а не заоблено тяло на резеца. Никога не режете в овална форма ноктите. Това причинява водещия край на кривата да слиза надолу под стените на кожата.

Купете правилните обувки. Тесните обувки, особено около пръстите на краката, може да причини врастнали нокти. Това се отнася както за ежедневните, така и за спортните обувки. При пазаруване на обувки, не забравяйте следните съвети: Посетете магазина за обувки следобед или вечер, когато краката са най-подути; носете спортни чорапи, за да получите по-добро усещане за размера на обувката. Ако врастналите нокти са хроничен проблем, носете по възможност по-широки обувки или отворени сандали, когато можете.

Забравете V-образното изрязване на ноктите. Мит е, че изрязването на V-образен канал в средата на горния ръб на нокътя ще го накара да расте отвън навътре към отворения център. Всички нокти растат навън от основата.

Кога да се свържете с лекар?

Ако вашият пръст се възпали, трябва да отидете на лекар. Признаците са появата на зачервяване, болка от топлина и при допир. Могат да се образуват гнойни мехури. Лекарите най-вероятно ще ви лекуват с отстраняване на заразената кожа и антибиотици.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.