Как да получим най-висока цена при продажба на автомобил

0
1055
прегледа

Решили сте да продадете старият си автомобил. Трудната задача е как да получите най-добрата цена. Това не е никак лесно. Трябва да направите колата си привлекателна за клиентите, като в същото време не трябва да криете недостатъците. Тази статия би могла да помогне, когато дойде време да продавате Вашия стар другар на четири колела.

Изчислете реалната стойност на Вашата кола

За да обявите за продан колата си, трябва да знаете реалната й стойност. Цената на автомобила зависи от нейната година на производство, марката, модела, пробега и най-вече техническото й състояние. Обстоятелствата около броя на нейните собственици, отсъствието или наличието на катастрофи също може да повиши или снеме цената. Новите джанти, стерео уредба, резервни части и екстри, ще добавят стойност на автомобила. В голяма полза са също платеният данък за текущата година, наличието на винетка и платена гражданска отговорност. Всичко това ще повиши цената, на която може да продадете колата си и Вие не трябва да забравите да го изтъкнете пред евентуалния купувач. Документираната история на всички прегледи и обслужване на автомобила ще направи добро впечатление на купувача и ще завиши доверието му.

Направете това проучване и сравнете с цената на други подобни автомобили. Така ще имате реална преценка дали предложението Ви е в разумни граници. Добре е малко да завишите цената, която сте решили окончателно да обявите. Това ще Ви даде предимство при преговорите и ако се наложи, малко да свалите до задоволителната за Вас цена.

Окомплектоване на документите

Добре подредените документи са гаранция, че сте били отговорен собственик. Първото впечатление на купувача, с който не се познавате, са от решаващо значение за сделката. Мой познат ми призна, че когато закупува автомобил, повече внимание обръща на собственика, отколкото на автомобила.

Ако сте записвали подробно обслужванията на автомобила, организирано в хронологичен ред, то не забравяйте да покажете това на купувача. Това ще изиграе решаваща роля при решението му.

Изчистете всеки сантиметър

Най-ценените употребявани автомобили са тези, които са в перфектно състояние. Поради това, почистете автомобила изцяло отвътре и отвън. Може да не се интересувате от мръсните стелки, когато използвате автомобила, но тези несъвършенства могат да отблъснат купувача. Изчистете прозорците на автомобила отвън и отвътре. Излъскайте боята до блясък. Попълнете драскотините, напоследък има различни гелове и маркери за по-фините драскотини.

Направете висококачествени снимки

Ако имате приличен смартфон направете снимки на автомобила от всички страни, от интериора, покажете грайферите на гумите, както и някой драскотини или недостатъци. Не спестявайте нищо, защото иначе купувача ще види на място недостатъците, с което доверието му ще падне, а и ще е повод да поиска по-ниска цена.

Няма как да прекалите с повече снимки. Поставете се на мястото на купувача. Със сигурност ще искате да видите повече и повече.

Когато снимате, изберете времето рано сутрин или преди залез, тъй като камерите често имат проблеми с балансирането на суровите отблясъци от директната слънчева светлина.

Напишете голяма и подробна публикация

Никой не познава колата Ви по-добре от Вас. Когато пишете обявата, кажете защо някой трябва да я купи. Всяка кола има черти, които ще привлекат някого. Това може да са комфорт, надеждност, икономия на гориво, цена, евтино обслужване и др. Разкажете някоя приятна история, която Ви свързва с автомобила и колко верен Ви е бил той или негови възможности, на които сте се любували. Задължително трябва да впишете марката, модела, годината на производство, пробег, последното й обслужване, платени данъци и такси, Вашата цена и информация за контакт.

Не пропускайте предварително да кажете и наличните недостатъци. Това ще спести разочарованието на купувача, когато ги забележи по-късно и ще затвърди доверието му.

Преговори

Когато някой евентуален купувач се заинтересува от офертата, бъдете любезен и не бързайте. Не показвайте, че искате бързо да се отървете от колата си. Предложете му подробно да се запознае с колата. Ако сте били искрени и сте посочили всички недостатъци, които знаете за автомобила, то няма за какво да се притеснявате. Изразете чувство на съжаление, че ще се разделяте с Вашата кола и се впуснете с красиви истории, преживяни с нея. Обяснете, че имате събрани пари и искате да си купите по-новия модел.

Save

Save

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.