Каква е разликата между Intel Core i3, i5 и i7? Процесори i3 срещу i5 срещу i7

0
4862
прегледа

Каква е разликата между Intel Core i3, i5 и i7?

Ще се опитам да обясня това, което трябва да знаем за настолните и преносими компютри, които използват тези процесори, включително най-новата гама Skylake.

Разликата между процесорите на Интел i3, i5 и i7 е доста объркваща за повечето потребители. Параметрите на процесорите са малко по-сложни, отколкото на един твърд диск, например.

Процесорите Intel Core i3, Core i5 и Core i7, навлязоха около 2011 г. Почти всяка година Intel пуска нови чипове, базирани на нова технология, но запазва същите имена, което обърква нещата още повече.

Каква е основната разлика между Intel Core i3, Core i5 и Core i7, на кратко?

Ако искаме да знаем разликите, единствено по отношение на производителността, то процесорите се нареждат по следния начин: Процесорите i7 са по-добри от базираните на i5, които са по-добри от i3. По цена, обаче, подредбата е точно на обратно. Core i3 процесори се използват в по-нискобюджетни офис компютри и лаптопи, докато средния клас компютърни системи, използват i5. Core i7 процесори, обикновено се използват в най-висок клас скъпи лаптопи и персонални компютри. В момента Intel реализира процесор от шесто поколение, известен като Skylake и като цяло е най-добрия процесор от нова генерация. Към момента най-доброто, което можем да си позволим, в идеалния случай е Core i7.

Има, обаче много по-големи разлики в различните процесори, които е добре да знаем, за да вземем информиран избор при търсене на подходящя за нас процесор на базата цена-производителност.

Какви други разлики има между Intel Core i3, Core i5, Core i7, подробно?

Самото име на процесорите е малко подвеждащо. Всички процесори имат едно или повече ядра, които се намират в него. Най-разпространените в момента процесори на Интел са с две физически ядра (двуядрени), с включени допълнително още две виртуални ядра (които от Интел наричат Hyper-Threading).

Някои, обаче имат четири физически ядра (четириядрени). Ако си купите Core i7 Extreme Edition, ще имате дори 12 физически ядра във Вашия процесор. По-големият брой на физическите ядра в един процесор го прави по-производителен, в сравнение с виртуалните ядра.

Въоръжени дори и с тези основни параметри, има още много други, които трябва да се имат предвид при закупуване на правилния процесор. В продължение на много години, акцента при оценката на процесорите беше тактовата честота, измервана в гигахерци (GHz). В последно време, процесори с по-ниска тактова честота, с множество ядра и други трикове, като Hyper-Threading, могат да надминат по производителност други процесори, работещи на по-голяма тактова честота, но с по-малко ядра. Това изисква, обаче и добра координация със софтуера и операционната система, които трябва да използват оптимално наличния хардуер.

Както вече казахме, настоящото поколение процесори от най-висок клас са Skylake. Предишното поколение Broadwell, никога не излязоха на пазара за настолни компютри. Предходните бяха Haswell, Ivy Bridge и Sandy Bridge. Първото поколение имаше кодовото име Nehalem.

Брой на ядрата: Core i3 срещу i5 срещу i7

Снабден със Skylake технологията, процесора i3 е изцяло двуядрен. Процесорите i5 и i7 са четириядрени. Core i7 Extreme Editions също е от фамилията на Skylake.

Какво е Turbo Boost?

Turbo boost няма нищо общо с вентилатора, а е маркетинговото име, което Интел използват за технологията им, която позволява на процесора да се увеличи тактовата честота на ядрата, когато има такава необходимост. Максималната тактова честота, която Turbo Boost може да увеличи, зависи от броя на активните ядра, прогнозираната консумация на ток, както и температурата на процесора. Core i3 процесорите не разполагат с Turbo Boost, но i5 и i7 имат тази опция. Това означава, че Core i3 чиповете имат твърда тактова честота, докато Core i7-6700, например, има базова тактова честота 3.4GHz, която Turbo Boost може да увеличи до 4GHz.
Ако името на някой процесор завършва с К, това означава, че е отключена възможността и може да се овърклокне „overclock“. Това не означава, че е налице функцията Turbo boost, а по-скоро тактовата честота на такъв процесор може принудително да се увеличи през цялото време на неговата работа.

Размер на кеша

Производителността на процесорите не се определя само от тактовата честота. Другият важен фактор, който играе роля е размера на кеш паметта в него. Когато един процесор установи, че използва същите данни отново и отново, той съхранява тези данни в своя кеш. Кешът е много по-бърз от RAM паметта, защото е част от самия процесор. Колкото по-голям е кешът на един процесор, толкова по-производителен ще е той. Core i3 (Skylake) чиповете имат 3 или 4 MB кеш, докато i5 имат 6MB, а i7 процесорите са снабдени с 8MB кеш.

Hyper-Threading

Работата на процесора е последователност от инструкции, които трябва да обработва. Ако процесорът има едно ядро, той може да обработва един поток от инструкции.

Следователно, двуядрения процесор може да обработва два потока от инструкциите наведнъж, а четириядрените четири наведнъж. Това е два или четири пъти по-бързо обработване на програмните инструкции за същото време.

Hyper-Threading е хитър начин да се изпълняват множество потоци с едно ядро. Core i3, който е двуядрен с помощта на Hyper-Threading може да обработва два потока на ядро, което означава общо четири потока от инструкции едновременно. Core i5 серията, която не разполага с Hyper-Threading също може да обработва четири потока наведнъж, тъй като има четири физически ядра. Core i7, който има четири физически ядра, разполага с Hyper-Threading, което му позволява да обработва осем потока с инструкции наведнъж. Комбинирано с това и 8MB кеш, както и Boost Technology Turbo, може да разберем защо Core i7 е свръх производителен и скъп.

Графика

Съвсем наското от Интел интегрираха крафичен процесор, който се намира вътре в процесора, а не на отделна дънна платка.

Всички процесори Skylake са с вградени HD Graphics 530 и всички имат базова честота 350MHz. В зависимост от модела на процесора, обаче, скоростта варира от 950MHz чак до 1.15GHz.

Геймърите, обаче, все още искат да имат отделна графична карта, тъй като дори тези нови графични процесори не са толкова мощни като NVIDIA GeForce GTX 980 или AMD Radeon R9 390X.

Каква е разликата между Core i3, i5, i7 на лаптоп и настолен компютър?

Трябва да знаете, че има разлика между i3, i5 и i7 процесори, които работят на лаптоп и тези, които работят на настолен компютър. Преносимите процесори трябва да балансират между енергийна ефективност и производителност – ограничение, което не се отнася за настолните компютри.

Въпреки това, ако сте избрали лаптоп пред настолен компютър, факторите които трябва да Ви водят при избор на процесор и които описахме по-горе, важат и за двата вида системи: брой на ядрата, тактовата честота, броя на потоците от инструкции, размер на кеша.

Не забравяйте да проверите спецификациите на процесора, преди да сте решили, че той е за Вас!

Ако имате опит в избор на процесор, моля да го споделите с мен!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.