Има ли картел при мобилните оператори?

0
1346
прегледа

Възможно ли е да има картел при мобилните оператори: Мтел, Теленор и Виваком?

В България действат три мобилни оператори, като изключим Bob, чийто собственик е Мтел. Между мобилните оператори има конкуренция, което е добре дошло за потребителите, но на пръв поглед се наблюдават някои признаци на картелно споразумение между Mtel, Telenor и Vivacom.

Още в началото на 2016 г. изчезнаха някои оферти при ниско бюджетните планове. Така, например, изчезнаха офертите Смарт, с които потребителите имаха неограничени разговори към няколко мобилни номера. Това се случи при трите мобилни компании. Плановете, чийто договори изтичаха не можеха да се подновят с нови от същия вид. Излязоха нови не лоши тарифни планове, но всеки струваше малко повече от наличните преди.

Явно има някакво негласно споразумение между мобилните оператори, да се конкурират при по-високо бюджетните планове.

Дали е истина това? Възможно ли е Mtel, Telenor и Vivacom да са се разбрали и да не предлагат добри оферти под определен минимум, с които те се конкурираха до есента на 2015 г.

На този отговор е трудно да отговоря, но от споделеното по-долу може да се обоснове извод, че все пак има някакви уговорки.

Като на битака

Отдавна е известно, че с операторите човек може да се пазари, точно като на битака. Така например, в никакъв случай не избирайте оферти от публикуваните на сайтовете на операторите или в техните брошури. Отивате при даден оператор, например Мтел и казвате на любезния служител.

В Теленор ми предлагат оферта за неограничени разговори за 16 лв. Дайте ми аргумент да остана при Вас?

Ще се изненадате от реакцията на служителя. Първо ще Ви помоли да изчакате, за да се обади до отдел „Продажби“, след което ще Ви предложи офертата Мтел безкрай 2XL за 17 лв., която включва безплатни разговори към всички оператори и 8 GB Интернет.

Същата оферта е на стойност 33.99 лв./месец на брошурата и на сайта на Мтел. Обикновено служителите казват, че или сте техен лоялен клиент и ще минете на индивидуален договор, или пък, че за нов клиент условията са различни от оповестените на брошурите. Т.е. при всеки случай, в който клиент намекне, че ще смени компанията, от Мтел му намаляват месечния тарифен план на половина.

Но ако могат да си позволят това, защо не го оповестят или сами не предлагат на лоялните си клиенти тази опция?

Логични заключения

Моето обяснение е, че не могат да поместят това на брошурите си, тъй като ще нарушат споразумението си с останалите мобилни оператори. В случай, че се разчуе за по-евтиното предлагане на услуги, най-вероятно ще се извинят пред конкурентите си, че клиентът е лоялен и му се полагат облекчени тарифни планове.

Съветът ми е в никакъв случай да не приемате офертите на операторите, без да сте опитали да намалите стойността на тарифния план. Не се връзвайте и на Call центровете, които вземат пакети с отстъпки от мобилните оператори и Ви ги продават, тъй като те са с ограничени възможности да Ви предложат сериозни отстъпки.

Пазарете се директно на гишетата на мобилните оператори. Интересно е как се сдобиват с Вашите данни Call центровете и как разбират в кой момент изтича плана Ви, за да Ви се обадят. Данните получават от самите оператори, разбира се и кой знае какво се случва с тях по-късно. Никой потребител не изчита докрай договора си, като във всеки един пише, че операторите могат да предоставят данните Ви на трети страни.

Ако имате натрупан опит и друг подход при подновяване на тарифния си план, моля да го споделите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.