Защо да имам блог?

0
1431
прегледа

С появата на социалните мрежи се промени изцяло ползването на Интернет. Сега всеки е свързан с всеки и дори с цели общности. Без необходимост от подканване сме свидетели директно на дейността на нашите приятели и групи от хора. Използването им е лесно и достъпно. С няколко клика на мишката показваме и виждаме как са и какво правят любимите ни хора, показваме с едно натискане на мишката нашите моментни емоции на всичките ни познати, въвеждаме ги в обкръжаващата ни среда с едно фото от мобилния ни апарат. По този начин се подсилва чувството ни на свързаност, дори да сме отдалечени от тях.

Защо тогава да създаваме свой блог, който изисква все пак някакви инвестиции и познания в областта на уеб дизайна?

Логичен въпрос, но за да дадем правилен отговор, първо трябва да отговорим на няколко под въпроса.

Колкото и да са функционални социалните мрежи, все пак те са ограничени  до инструментите, които са се сетили да им въведат техните разработчици. Нищо повече не зависи от Вас, нито по отношение на дизайна, нито по отношение на функционалността.

Горното важи и по отношение на съдържанието и най-вече, относно неговото подреждане и предлагане пред погледа на потребителите. Сигурно Ви е позната следната сцена „Сложих го преди време на стената си, но къде ли е потънало?“.

Къде са Вашите постове отпреди две години? Откъде ще знаят сърфиращите в Интернет, че на стената си преди две години сте предсказали поредната икономическа криза на пазара на недвижими имоти, например? Не търсите ли полезно съдържание и познания в Google, вместо във фейсбук? Съгласни ли сте Вашето място в Интернет да е ограничено само до стената Ви в социалната мрежа? На тези провокиращи въпроси може да отговорим просто. В случаите, когато искаме да споделяме краткотрайна информация и най-вече емоции, относно поредния празник, парти, екскурзия, то следва да използваме социалните мрежи. Ако искаме да споделяме наши мисли, знания и информация, които да поднасяме по свой начин и дизайн на потребителите, съдържанието да се намират лесно чрез търсачката на Google, то трябва да имаме заделено място специално за нас и да си организираме блог (сайт).

Още по-просто можем да кажем, че постването в социалните мрежи има бърз, но краткотраен ефект върху потребителите. Същият ефект можем да постигнем като публикуваме в нашия блог информация и после споделим съдържанието в социалните мрежи, с което ще имаме ползата на социалните мрежи, но и ще имаме дълготраен ефект, когато някой дори и след година потърси съдържанието ни в Google.

Създаването на блог или сайт (едно и също нещо) не е трудно с последните системи за управление на съдържанието (CMS), като например Word, Joomla и др. Инсталирането им не изисква никакви познания. За целта Ви е необходим хост (място където ще се съхранява Вашия блог, файлове, публикации, видео и др.) и домейн (име на сайта, обвързано с хоста, например www.вашето-избрано-име.com). След, което инсталирането на CMS е буквално с няколко кликвания. После от Вас се изисква само да публикувате информация, теми, мисли и каквото друго се сетите.

Следващият въпрос е свързан с печеленето на пари от Вашите дейности. Не е невъзможно да се печели от социалните мрежи и Вашите страници в тях, но този подход е свързан с много ограничения. Много по-лесно и продуктивно е да намерите начин да печелите от Вашия блог. Разбира се, преди това трябва да публикувате интересно съдържание и да имате достатъчно потребители за даден период. Един от най-лесните начини е чрез програмата на Google Adsense.

Надявам се, че въпросите са Ви провокирали и вече сте информирани за ползите от собствен блог. Ако това е така от Вас се изисква да си отговорите на още няколко въпроса.

С каква насоченост ще бъде Вашият блог (сайт)?

Това е много личен въпрос. Вашите интереси може би са свързани със спорт, култура, любимо хоби, lifestyle или просто да публикувате Вашето виждане за живота. За да не губите време в колебания, мога да Ви споделя, че на този етап не е необходимо да си отговаряте на този въпрос. По-точният отговор всъщност, е че може да пишете за всички неща, изброени по-горе. Нали затова блогът Ви е личен. Достатъчно е само да разделите своите интереси в различни категории, за да могат потребителите да се ориентират, според интересите, които имат.

Откъде да взема хост и домейн?

В Интернет е пълно с компании, които предлагат закупуването на хост и домейн за Вашия блог. Обикновено цените варират, но в прекалено малки граници, поради което трябва да изберете доставчик на тази услуга, водейки се от качеството и нивото на поддръжката, които предоставя компанията.

Този блог използва услугите за хост и домейн на ICN.bg. Цените, на които компанията предлага услугите си не са от най-скъпите. Със сигурност ще намерите по-евтини варианти, но бъдете внимателни! Веднъж заплатили за услугата е много трудно да прехвърлите блога си на сървърите на друга компания. Впечатленията ми от ICN.bg са много добри по отношение на поддръжката им. На всеки мой въпроса са отговаряли до минути, като нито един проблем не е оставян нерешен. Често имат бонуси и големи отстъпки, особено по празници. За нуждите на един блог предлагат едни от най-евтините варианти, по отношение цена-качество. Инсталирането на CMS е много лесно и с едно кликване, като има в наличност цялата им гама. За нуждите на Вашия блог препоръчваме да използвате WordPress, който се използва от милиони собственици на сайтове и лични блогове.

В една от следващите статии ще Ви обясня как да печелите от Вече създадения блог.

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.