Улично осветление от водорасли

0
919
прегледа

Проблем – много водорасли

В света има твърде много водорасли и твърде малко енергия, на фона на климата, който се променя с обезпокоителни темпове. Едва ли е възможно с магическа пръчка, някой да измисли решение за трите проблема.

С това се е ангажирал френският биохимик Pierre Calleja, който е проектирал първата улична лампа, изцяло захранвана от водорасли. Лампата не изисква електричество, като акумулира електроенергия в батерии, генерирана от фотосинтезата на водораслите. Същевременно с това, учения твърди, че по този начин може да се предотврати глобалното затопляне, тъй като морските микроорганизми изсмукват CO2 от въздуха.

Решение – електричество от водорасли

Според ученият е намерен начин да се прехвърлят тоново от водораслите, които в момента затрудняват морския живот в моретата, в стъклени съдове Calleja, като по този начин се създаде перфектното екологично улично осветление. Той смята, че тези лампи наредени на магистралите, ще поглъщат огромни количества автомобилни газове, което ще доведе до огромен ефект върху изменението на климата.

Лампите са съставени от стъклена тръба, съдържаща микроводорасли, както и батерия. Батерията се зарежда чрез фотосинтезата на водораслите през деня, при което се поглъщат значително количество CO2. Осветлението е подходящо и за места, където отсъства естествена светлина, като например подземни гаражи. През нощта, съхраняваната енергия ще се използва за осветление.

Calleja отбелязва, че около 25% от CO2 във въздуха се генерира от автомобилните газове. С използването на новото крайпътно осветление се решават два съществени проблема. Всяка лампа абсорбира около тон емисии годишно. Всъщност микроводораслите са по-ефективни от дърветата, тъй като всяка лампа преработва от 150 до 200 пъти повече CO2 от дърво.

Проектите, базирани на микроорганизми не са новост. Дружеството FermentAlg, където практикува Calleja, е създало ферма за микроорганизми, от които произвежда хранителни продукти и биогорива.

Учените изразяват скептицизъм, относно проекта. Един от проблемите е свързан с необходимостта от често почистване на стените на резервоара. Друг основен проблем е теглото на лампите. Не на последно място използването им трябва да се съобрази с вандализма или с желанието на някое дете да види разтичащата се на земята зелена течност.

При всички случаи, обаче, идеята заслужава да бъде доразвита и приложена в реалността.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.